Ga naar de inhoud
Entertainment

Laatste aflevering SpangaS donderdag te zien: 'Liet mensen zien dat je jezelf mag zijn'

SpangaS Beeld © KRO-NCRV

De jeugdserie 'SpangaS' stopt er na 15 jaar mee. De serie liet iedereen zien dat je jezelf mag zijn, zegt Thorn de Vries (26) tegen het ANP. "Ik heb zelf pas op mijn 21e het woord non-binair voor het eerst gehoord, dus ik ben toen pas uit de kast gekomen", zegt de acteur, die als tv-personage ook non-binair is. "Als ik zo'n personage had gehad in mijn jeugd, dan had dat me een groot vraagteken bespaard." De laatste aflevering van de KRO-NCRV-serie is donderdag te zien.

"Ik denk dat je je als kijker kunt herkennen in een personage en echt een rolmodel hebt"

Samenvattend is SpangaS 'de leukste middelbare school van Nederland, waar iedereen kan zijn wie die wil zijn en waar ruimte moet kunnen zijn voor iedereen', zegt hen, die in het veertiende en vijftiende seizoen te zien is. De serie wordt gekenmerkt door 'een divers palet van personages', aldus Thorn. "Ik denk dat je je als kijker kunt herkennen in een personage en echt een rolmodel hebt."

Déze
Lees ook:
Déze sterren begonnen ooit hun carrière in SpangaS

De serie was op veel vlakken 'baanbrekend' volgens Thorn, die zelf het eerste non-binaire personage speelde. "SpangaS had ook een personage dat kanker had, een vluchteling die teruggezonden werd, en had al vroeg twee zoenende jongens." Daarnaast wist de serie veel maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. "Het is een hele makkelijke manier om dat te doen, omdat je gewoon kunt laten zien: dit is er en dit kan er gebeuren. Je ouders kunnen scheiden, je kunt gepest worden, je kunt queer zijn, maar daarin ben je niet de enige."

Jeugdserie
Lees ook:
Jeugdserie SpangaS komt na vijftien jaar ten einde

Amon Aljo, die in seizoen 15 te zien is, heeft bij SpangaS 'voor het eerst representatie gezien van de Surinaamse cultuur', vertelt hij. "Ik ben zelf half Surinaams, dus toen ik Avalanche in de serie zag met haar familie, en dat ze roti aan het eten waren, vond ik dat heel mooi om te zien. Ik voelde me gerepresenteerd, van: zo ging het bij mij thuis ook."

Stijn
Lees ook:
Stijn Fransen mist acteren in SpangaS en GTST 'heel erg'

Dat beaamt Bertan Topbac, die in het laatste seizoen te zien is. De serie staat voor 'diversiteit en acceptatie' en weet onderwerpen bespreekbaar te maken, zegt Bertan. Zelf speelt hij een jongen die zijn ouders verliest en daar moeilijk over kan praten. "Op de campus leer ik hier acceptatie in te vinden, door de lieve mensen die me helpen. Iedereen heeft weleens te maken gehad met afscheid en door het Spangalis."

Thorn
Lees ook:
Thorn de Vries en Mandy Woelkens ouders geworden

Het is zeker jammer dat de serie nu tot een einde komt, vindt Thorn. "Natuurlijk, het is een groot iets in het Nederlandse televisielandschap geweest." Maar het geeft ook ruimte voor iets nieuws, 'een nieuw soort serie waarin een nieuwe representatie kan komen'. Dat beaamt Steef Hupkes, die sinds aflevering één in de serie heeft gespeeld. "Ik had het serieus nog wel vijftien jaar kunnen doen, het was zo'n feest met iedereen. Maar het leven gaat ook weer door toch?"