Ga naar de inhoud
Entertainment

Expeditie Robinson heeft zijn eerste finalist: 'Niet zien aankomen'

Expeditie Robinson All Stars Beeld © Expeditie Robinson All Stars

De eindsprint richting de finale van 'Expeditie Robinson: All Stars' is ingezet. De overgebleven expeditieleden hebben nog maar één doel voor ogen: winnen. Judoka Edith Bosch (41), de kat met negen levens, wist zonder stemmen twee eilandraden te overleven. De vraag is of ze dat kunstje nog een keer kan flikken.

Let op: dit artikel bevat spoilers over de negende aflevering van Expeditie Robinson: All Stars.

"Ik heb gestreden voor wat ik waard ben en het was niet genoeg"

Zestien dagen zitten de deelnemers al afgezonderd van de rest van de wereld en voor Edith is het erop of eronder. Ze vergelijkt het zelfs met de finale van de Olympische Spelen. "Ik moet winnen. Als ik niet win word ik weggestemd, dus een goede uitdaging", zo spreekt ze zichzelf moed in voor de proef. De winnaar van de laatste drie immuniteitsproeven, Niels, voelt zich ondertussen de koning te rijk op Winnaarseiland. Tegelijkertijd hebben de andere expeditieleden het zwaar: de honger begint z’n tol te eisen, ook al is er een mond minder te voeden na het vertrek van Rita. Het slaaptekort maakt hen nog zwakker, en dat terwijl er een belangrijke proef op de planning staat. De winnaar moet namelijk tegen Niels duelleren voor een plek in de finale.

Niet alleen Edith is erop gebrand om te winnen, ook de overige deelnemers willen maar wat graag die finale halen. Jammer genoeg voor Ferry spat die droom al snel uiteen. Omdat hij als eerste afvalt krijgt hij een zwarte stem. Hij probeert zijn teleurstelling te verbergen: "Ik zou wel in tranen kunnen uitbarsten, maar dat doe ik niet."

Koeienbloed
Lees ook:
Koeienbloed en testikels: kandidaten Expeditie walgen van eetproef

Uiteindelijk is het Dominique die iedereen weet te verslaan en richting Niels mag met - niet geheel onbelangrijk - een portie hamburgers met mayonaise en ketchup. "Dat maakt me écht heel erg gelukkig", vertelt ze voor de camera. Edith lijkt hierdoor zeker te weten dat zij uit het spel ligt. "Ik heb me twee keer moeten herpakken omdat ik echt zeker wist dat ik eruit zou gaan en dat gebeurde niet. Maar deze keer ga ik 100 procent, zeker weten. Als dat niet zo is eet ik mijn schoen op."

Niels speelt ondertussen het spelletje gewoon door. Als hij namelijk het duel tegen Dominique verliest, vertrekt hij met immuniteit op zak naar de eilandraad. Alleen: die immuniteit heeft hij helemaal niet nodig. "Ik heb volgens mij meer stemmen dan iedereen bij elkaar. Dus ik maak me geen zorgen om naar die eilandraad te gaan. Ik maak me wél zorgen om het verliezen van de halve finale."

Edith
Lees ook:
Edith in (zand)zak en as in Expeditie Robinson: 'Voelt als pesten'

En dat beseffen ook de overgebleven kandidaten. "Niels is een onverwachte factor. Hij heeft zes stemmen, die heeft 'ie niet meer nodig. Dus hij kan ze gewoon alle zes inzetten", concludeert Mariana. De vraag is alleen: wie ziet Niels als zijn grootste concurrent?

Tijdens de eilandraad krijgen de kandidaten antwoord op die vraag. Omdat Do de proef heeft gewonnen en daarmee de eerste finalist is, krijgt Niels de kans om zijn zes stemmen in te zetten en besluit hij Edith weg te stemmen. "Ik heb gestreden voor wat ik waard ben en het was niet genoeg", neemt ze haar verlies. "Ik heb die kansen ook niet gepakt, anders had het misschien wel anders uitgepakt. (…) Ik vond het echt een heel mooie ervaring."

Expeditie Robinson: All Stars is elke donderdagavond om 20.30 uur op RTL 4 te zien.

Rita Berger belt in tranen met gezin

02:05