Ga naar de inhoud
Entertainment

John uit Verslaafd kreeg kleine terugval: 'Direct spijt van'

Verslaafd Beeld © Verslaafd

In de derde aflevering van 'Verslaafd!' maken de kijkers kennis met John en zijn kinderen, die elkaar kwijt dreigen te raken door het hardnekkige alcoholprobleem van John. Ondanks het schaamtegevoel over de situatie, besluit hij om mee te werken aan de interventie en zich te laten opnemen in een afkickkliniek. Maar hoe gaat het nu met hem? RTL.nl sprak met dochter Nathalie over wat er na de opnames is gebeurd.

"We kunnen hem voor 90% vertrouwen in wat hij zegt en doet"

Het contact met haar vader is tegenwoordig erg close, zo legt Nathalie uit. "We gaan regelmatig samen eten. Onze communicatie is nu een stuk beter. We kunnen hem voor 90% vertrouwen in wat hij zegt en doet. Dat is voor mij het belangrijkste."

Al met al is het een zware periode voor de familie: ze krijgen nu eindelijk de ruimte om het verlies van hun overleden moeder te verwerken. "Met een dronken vader ging dat heel moeilijk. Ik had rust en stabiliteit nodig om het te kunnen verwerken, maar dat was er destijds niet. Ik zat met heel veel verdriet, terwijl ik ook continu alert was dat ik een telefoontje kon krijgen dat er weer iets aan de hand was met mijn vader. Bovendien zat ik met veel boosheid over zijn gedrag richting mijn moeder."

Dochter
Lees ook:
Dochter tegen vader in Verslaafd: 'Voelt alsof je m'n zoon bent'

Nathalie praat sinds kort met een psycholoog om haar verdriet een plekje te kunnen geven. "Dat is heel fijn. Ik hoop dat mijn vader ooit ook naar een psycholoog gaat. Nu vindt hij het nog lastig om over mama te praten. Ik denk dat hij nog altijd rondloopt met een groot schuldgevoel."

Terugval

Hoewel het de goede kant opgaat met John, heeft hij enkele maanden geleden wel een kleine terugval gehad. "Hij heeft halverwege januari een paar biertjes gedronken. Het eerste biertje dat hij nam was vlak nadat hij mij een flesje whisky zag kopen. We doen namelijk altijd samen boodschappen, zo ook die dag. Hij had nog wat losse euro’s in zijn zak zitten en heeft onderweg naar huis daarvan een biertje gekocht."

Mart
Lees ook:
Mart Hoogkamer bang om verslaafd te raken: 'Van dichtbij meegemaakt'

Maar daar bleef het niet bij: "De tweede keer heeft hij bier bij de snackbar gehaald. Ik heb het personeel gezegd dat ze hem geen alcohol mogen geven en uitgelegd waarom dat is, maar ze luisteren er niet naar. Bij hen draait alles om geld."

"Maar gelukkig gaf papa al binnen 24 uur toe wat er was gebeurd. Hij had er spijt van herinnerde zich weer dat hij dit écht niet wil. Hij vertelde dat hij er zelfs een beetje ziek van was geworden. Eerste voelde hij zich topfit, maar na het eerste biertje voelde hij zich hartstikke moe."

John na interventie: 'Ik wil weer een vader zijn'

01:29
Davey
Lees ook:
Davey gaat weg uit kliniek in Verslaafd: moeder Reiny teleurgesteld

Nooit meer alcohol

Nathalie heeft nog regelmatig contact met verslavingscoach Maarten Dammers. "Ik heb Maarten één dag na zijn kleine terugval gesproken. Hij merkte dat er iets aan de hand was en zei: 'Wees maar gewoon eerlijk'. Hij raadde me aan om tegen papa te zeggen dat hij het kon uitzoeken. Dat heb ik direct gedaan. Ik zei: 'Ik wil je de rest van de week niet zien of spreken. Je hebt een fout gemaakt en ik ga er zo niet voor je zijn.' De dag daarop bood hij telefonisch zijn excuses aan. Sindsdien heeft hij geen druppel alcohol meer aangeraakt."

Inmiddels is John gestopt met het bijwonen van de meetings voor mensen met een verslaving. "Hij moest ze via de computer volgen, dat is hij niet gewend. Hij vindt het sowieso niks al die meetings. Hij wil niet elke week over alcohol praten; hij wil het gewoon zelf doen."

Ouders
Lees ook:
Ouders Mario ten einde raad in Verslaafd: 'Doe het alsjeblieft voor ons'

Gelukkig kan hij altijd rekenen op de steun van zijn dochter. "Ik kom nu ongeveer één keer per week bij hem. We hebben sowieso drie momenten op een dag waarop we met elkaar bellen en bespreken hoe het gaat." De twee hebben nog een leuk project voor de boeg: "Hij heeft veel last van zijn schouders, dus werken kan hij niet. Ik heb wel een tuinhuisje waar we samen aan gaan klussen. Daar werken we dan zo’n twee uurtjes per dag aan. Het is nu tijd om wat vaker hulp te vragen aan mijn vader in plaats van andersom."

Verslaafd! zie je iedere woensdag om 20.30 uur op RTL 4. Terugkijken kan hier.

Moeder
Lees ook:
Moeder in Verslaafd ziet hoe drugs levens van kinderen verpesten