Ga naar de inhoud
Entertainment

Freek Bartels enthousiast over nieuwe rol in Les Misérables

Freek Bartels Beeld © ANP

Veertien jaar geleden betekende 'Les Misérables' zijn doorbraak, en nu bij de terugkeer van de legendarische musical in Nederland is Freek Bartels (35) opnieuw van de partij. Dit keer in de hoofdrol als politie-inspecteur Javert. Een absolute droomrol, zo vertelt de musicalacteur aan het ANP.

"Deze rol is wel de kers op de taart"

De productie kwam min of meer toevallig op Freeks pad. Hij had eerst geen tijd vanwege andere rollen, maar door geschuif met de planningen kon de acteur toch auditie doen. "Het diende zich nu opeens aan. En ja, dan is deze rol wel de kers op de taart. Die wilde ik heel graag doen", aldus Freek, die de voorstelling van voor tot eind nog kan dromen.

The
Lees ook:
The Hobbit houdt Les Misérables achter zich

De acteur speelde in 2008 enkele maanden de rol van Enjolras, voordat hij het tv-programma Op Zoek Naar Joseph won en zijn eerste hoofdrol te pakken kreeg in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. "Het is te gek dat ik hier weer sta en het weer mag doen."

Les
Lees ook:
Les Misérables en Argo winnaars Golden Globes

De rol van Javert, de slechterik van het stuk, past niet direct bij Freeks persoonlijkheid maar zulke rollen zijn volgens hem wel vaak het leukste om te spelen. "Javert heeft een heel donkere en grillige kant. Tijdens het auditieproces bleek dat ik dat kon oproepen en dan is het ook heerlijk om er op die manier voor te gaan. Het is vaak het leukst als je iets mag spelen dat niet te braaf is en ver van je af staat."

Musical
Lees ook:
Musical Les Misérables na veertien jaar terug in Nederland

Freek sprak al kort even met zijn voorganger Wim Van Den Driessche, die in 2008 Javert vertolkte. "Hij zei toen tegen me: Javert is een heel mooie dankbare rol. Hij drukte me vooral op het hart om er m'n eigen versie van te maken en dat ben ik ook van plan."