Ga naar de inhoud
Entertainment

Musical Les Misérables na veertien jaar terug in Nederland

Les Misérables Beeld © ANP

Na veertien jaar is de musical Les Misérables volgend jaar weer te zien in Nederland. Producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen brengen het bekende stuk weer op de planken, zo is dinsdag bekendgemaakt. De productie is in ieder geval van 1 tot en met 19 maart te zien in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en wordt daarna mogelijk nog gespeeld in een select aantal grote Nederlandse theaters.

Milan van Waardenburg (Jean Valjean), Freek Bartels (Javert) en Vajèn van den Bosch (Eponine) spelen de hoofdrollen in de nieuwe versie. Ook Channah Hewitt (Fantine), Ellen Pieters (Madame Thenardier), Mark Roy Luykx (Enjolras) en Sem Gerritsma (Cosette) zijn gecast. De namen van de overige rollen worden later bekendgemaakt.

Brits
Lees ook:
Brits gezin scoort online een hit met Les Misérables-parodie

Les Misérables is een van de succesvolste musicals ooit. Op het Londense West End is het op de gelijknamige roman van Victor Hugo gebaseerde stuk al sinds 1986 onafgebroken te zien. Het is daarmee de langst lopende musical in het Verenigd Koninkrijk. Ook op Broadway in New York werd de voorstelling jarenlang opgevoerd.

In Nederland produceerde in 1991 Joop van den Ende de eerste Nederlandstalige versie met onder anderen Pia Douwes, Henk Poort, Ernst Daniël Smid, Joke de Kruijff, Simone Kleinsma en Paul de Leeuw. Voor een aantal van hen betekende deze voorstelling een doorbraak.

In 2008 keerde Les Misérables terug en reisde de voorstelling ruim een jaar door het land, toen met onder anderen René van Kooten, Wim van den Driessche, Jamai Loman en Nurlaila Karim. Freek Bartels was er toen ook al bij, maar hij speelde toen de rol van Enjolras.

Romcom
Lees ook:
Romcom met Jim Bakkum en Freek Bartels in de maak

De kaartverkoop voor de voorstellingen in Carré is dinsdag direct begonnen.