Ga naar de inhoud
Entertainment

Doetinchem maakt zich op voor The Passion: een overzicht van de cast

The Passion Beeld © KRO-NCRV/Stijn Ghijsen

In Doetinchem vindt vanavond op Witte Donderdag de twaalfde editie van 'The Passion' plaats. De muzikale vertelling van het paasverhaal wordt live uitgezonden op NPO 1, maar is wederom zonder publiek. Deze BN'ers, die de hoofdrollen spelen in het paasspektakel, zijn er wél bij.

Acteur en musicalster Soy Kroon zet donderdagavond op NPO 1 met zijn 26 jaar de jongste Jezus in de geschiedenis van het live tv-evenement van KRO-NCRV neer. In 2020 zou hij de rol van Judas spelen, maar dat ging toen niet door omdat de omroep er vanwege de coronamaatregelen voor koos om de verteller die keer te combineren met archiefmateriaal.

Hoewel Soy er ontzettend naar uitkijkt, kriebelen de zenuwen al. Die zitten hem vooral in het live-aspect, in combinatie met het aantal mensen dat straks kijkt, zegt de acteur in gesprek met het ANP. "Ik sta natuurlijk ook veel in het theater, maar als er dan iets misgaat zien alleen die mensen in de zaal dat. Nu kijken er misschien wel 3 miljoen mensen mee! Ik klop het even af hoor."

Soy
Lees ook:
Soy Kroon is jongste Jezus ooit in The Passion

Met alleen Maria waren de vrouwenrollen in The Passion tot nu toe dun gezaaid. Daar komt donderdag verandering in nu ook Maria Magdalena haar opwachting maakt in het paasspektakel. Dat het personage pas in de twaalfde editie wordt geïntroduceerd, heeft er volgens KRO-NCRV mee te maken dat zij het evenement sinds twee jaar alleen maken, en niet meer met de EO. Daarnaast wilden de omroep en PKN (Protestantse Kerk Nederland) al langer een vervolg maken op The Passion.

Kim-Lian van der Meij is de eerste vertolkster van deze tot nu toe onderbelichte discipel en heeft 'veel vrijheid gekregen' om uit te vinden wie Maria Magdalena nu is. "Ik heb veel gesprekken gevoerd met de makers, de rest van de cast en een dramaturg over deze rol. Aan de ene kant ben je trouw aan het verhaal van de Bijbel, maar je probeert het ook naar het nu van 2022 te halen en er een eigen gevoel in te leggen", aldus Kim-Lian.

Kim-Lian
Lees ook:
Kim-Lian van der Meij speelt hoofdrol in The Passion

Ruud de Wild is de verteller van het paasverhaal. De radio-dj groeide zelf op in een streng christelijke omgeving die hij zelf geregeld 'een sekte' en 'traumatisch' heeft genoemd in interviews. Bij KRO-NCRV kwamen dan ook minder positieve reacties van kijkers op zijn deelname binnen vertelde hij.

"Ik ben de zoon van Lucifer genoemd, begreep ik", aldus Ruud, die daar om moet lachen en het ergens ook wel begrijpt. "Ik snap wel dat er mensen zijn die moeite hebben met mij als verteller. Dat is omdat ik scherp kan zijn, ook op het geloof. Want zo mooi als het kan zijn, zo eng kan het ook zijn. Ik heb een broer van 60 jaar en die droomt nog steeds over wat we vroeger allemaal hebben meegemaakt, dat is toch niet goed?"

Ruud de Wild hint op grote verrassing in The Passion

00:30
Ruud
Lees ook:
Ruud de Wild snapt kritiek op zijn rol in The Passion

Noortje Herlaar neemt de rol van Maria op zich, Dennis Weening speelt Judas, Thomas Cammaert Petrus en Sabri Saad El-Hamus is te zien als Pilatus in The Passion. Verder zullen Jasmine Sendar, Jannes Heuvelmans, Juneoer Mers, Peggy Vrijens, Robin Zijlstra, Tim Hogenbosch en Camilla Dreef, Iris Stenger en Sydney Tros deel uitmaken van de groep volgelingen. 

KRO-NCRV-presentatrice Sosha Duysker komt dit jaar in actie als verslaggever in Doetinchem. Ze loopt mee tijdens de traditionele processie en heeft daarbij speciale aandacht voor jongeren.

The
Lees ook:
The Passion speelt voor het eerst geen muziek van Marco Borsato

KRO-NCRV zendt het muzikale spektakel vanaf 20.30 uur uit. The Passion is ook live te horen op NPO Radio 2 en met gebarentolk te zien op NPO 1 Extra

Voor het eerst dit jaar is er ook een speciale Hemelvaartsdag-editie van The Passion. Met dezelfde hoofdrolspelers wordt het verhaal verteld van hoe Jezus is opgestaan en aan zijn discipelen vraagt zijn werk voort te zetten. The Passion Hemelvaart is op 26 mei te zien op NPO 1.