Ga naar de inhoud
Entertainment

Droom komt uit voor Barrie Stevens: speelt stuk over eigen leven

Barrie Stevens Beeld © ANP

Ruim vijftig jaar geleden vergaarde de 77-jarige Barrie Stevens bekendheid bij het Nederlandse publiek met de Snip & Snap-revue. Daarna volgde een leven als danser, regisseur, choreograaf, acteur en theatermaker, dat de in Londen geboren entertainer nu heeft verwerkt tot zijn eerste solovoorstelling: 'I'm An Artist'. Die is donderdag te zien in het Amsterdamse DeLaMar Theater. "Het is een mengeling van alles eigenlijk, zoals een mensenleven dat ook is."

"Ik wil mensen laten zien dat je toch zelf je feestje moet bouwen. Niemand doet het voor je"

Barrie noemt het 'een bijzondere duik in het leven van een Engelsman die het al die tijd toch volgehouden heeft', zegt hij tegen het ANP. De voorstelling is een wens die in vervulling gaat, want hoewel hij enerzijds geniet van 'het rustige, dromerige leven', snakt hij ook naar 'de plek in de spotlight'. "Dat is het dualisme in mijzelf. Ik wil ook het licht en applaus voelen."

Barrie
Lees ook:
Barrie Stevens verscheurde bijbel van zijn grote liefde na break-up

Barrie verhuisde op 18-jarige leeftijd naar Nederland, nadat hij in zijn thuisland was gecast voor de Snip & Snap-revue. Dat noemt hij 'een uitweg'. "Eind jaren '50 werd homoseksualiteit enorm bekritiseerd in Engeland. Het was streng verboden je gevoelens te delen met een andere man. Daarom wilde ik mijn ouders eerst ook niet confronteren met was ik voelde." Die coming-out komt voor in het stuk, vertelt hij. "Net als mijn eigen overwinning van prostaatkanker, het verlies van mijn ouders en mijn man."

Barrie wil 'hoop en inspiratie' uitstralen, want er gebeuren zoveel bijzondere dingen in het leven. "Ik wil mensen laten zien dat je toch zelf je feestje moet bouwen. Niemand doet het voor je, je moet wel je schouders eronder zetten. Ik denk dat dat altijd mijn droombeeld is geweest."

Barrie
Lees ook:
Barrie Stevens pakt groots uit met 55-jarige theaterjubileum

De voorstelling is in veel opzichten geen gemakkelijke opgave geweest, vertelt hij, nog los van de onzekerheid die het coronavirus met zich meebracht. De artiest schreef het script eerst in het Engels, waarna een regisseur met wie hij ooit samenwerkte het hielp vertalen. "Toen werd ik ineens geconfronteerd met mijn eigen gebrekkige Nederlands. Hij gebruikte soms zinnen waarvan ik dacht: wat is dit nu?"

Voor de dans- en zangscènes moet hij bovendien fysiek in orde zijn: "God, ik word 78 dit jaar, dus je krijgt een nu-of-nooit-gevoel. Ik móést dit doen."

Barrie
Lees ook:
Barrie Stevens over zijn bekende uitspraak 'vooral doorgaan'

Toch zal deze show niet de laatste zijn waar hij zich mee bezighoudt. Zo werkt hij nog aan een voorstelling die tijdens de Gay Pride wordt opgevoerd, 'Dood aan zee'. Volgens hemzelf is het zijn 'meest gewaagde productie'. Want meent Barrie, 'je moet jezelf blijven vernieuwen. Anders hou je het niet vol'.

Ex-deelnemers Make Up Your Mind tasten dit seizoen net zo in het duister

01:55

Mensen vragen hem weleens of het niet een keer genoeg is geweest, vertelt hij lachend. "Ik ben wel 77, maar als ik het op een goede manier kan, en ik wil het nog, dan blijf ik het doen."

Barrie
Lees ook:
Barrie Stevens vraagt om donaties voor theatervoorstelling