Ga naar de inhoud
Entertainment

Davey gaat weg uit kliniek in Verslaafd: moeder Reiny teleurgesteld

Davey in Verslaafd Beeld © RTL

Al op jonge leeftijd begint de 25-jarige Davey te experimenteren met drugs, samen met zijn tweelingbroer Marlon. Als zijn broer twee jaar geleden plotseling overlijdt, begint Davey steeds meer te gebruiken. Ewout Genemans (37) en interventionist Maarten Dammers stellen hem voor de keus: laat je je nu opnemen in de verslavingskliniek of kies je voor een leven op straat?

"Ik ga echt niet mee met jullie"

Daveys moeder Reiny vertelt dat hij en zijn broer Marlon onafscheidelijk waren. "Van kleins af aan." Toen Daveys ouders uit elkaar gingen toen hij drie jaar oud was, bleek dat Reiny manisch depressief was. "Het is gewoon hartstikke moeilijk voor een kind, om daarin zijn weg te vinden, als je moeder depressief is." Als de broers uit huis gaan, begint tweelingbroer Marlon drugs te gebruiken. Ook Davey doet mee. "Ze begonnen met blowen toen ze 16 waren. Wanneer ze met andere dingen begonnen weet ik niet", vertelt moeder Reiny. 

Uiteindelijk gaat het helemaal verkeerd tijdens het drugsgebruik. Davey belt zijn moeder in paniek op, die in eerste instantie nog denkt dat haar hond is overreden. Vervolgens vertelt een politieagent haar dat één van haar zoons is overleden. "Toen zakte ik in elkaar. Ik kon alleen maar schreeuwen. We wisten niet waaraan. We wisten niks." Later bleek het een overdosis drugs te zijn. 

Na de dood van Marlon gaan zowel Davey als moeder Reiny drugs gebruiken. "Als je in die flow zit, kun je elkaar ook niet helpen." Reiny heeft zich op laten nemen. "Dat heeft me goed gedaan. Ik ben eruit geklommen en ik wil dat hij er ook uitklimt." Daar vertelt ze over in onderstaande video.

Tekst gaat door onder de video.

Ray
lees ook:
Ray uit Verslaafd verkiest bier boven zijn gezin: 30 blikjes per dag

Moeder maakt zich grote zorgen om verslaafde Davey

03:30

Davey is inmiddels zijn huis kwijtgeraakt door het vele gebruiken van drugs. Zijn werk als dakdekker heeft hij opgegeven. Hij woont weer bij z'n moeder. De eerste stap naar een nieuw leven is de interventie. Maar daar zit Davey allerminst op te wachten. Hij probeert zelfs het hek van de tuin over te klimmen, waarna hij begint te vloeken. "Ik hoef jullie hulp niet", roept hij meermaals. "Ik ga echt niet mee met jullie. Ik doe het niet!"

Na ontzettend lang uitrazen komt Davey eindelijk een beetje tot bedaring. Nadat Maarten lang op hem inpraat, zegt hij ineens: "Fuck it, ik doe het wel." Voordat hij naar de kliniek gaat, leest zijn moeder nog een brief aan hem voor. "Ik heb je zien veranderen van een lieve en hartelijke jongen naar iemand die voor mij soms een vreemde is. Je krijgt nu deze kans. Neem het aan." Davey vertelt dat hij de drugs vooral gebruikt zodat hij niet meer iedere dag aan zijn overleden broer denkt. "Als ik gebruik, denk ik er niet meer aan." 

Hoewel Davey bereid lijkt te zijn om zich op te laten nemen, is van die bereidheid na drie dagen in de kliniek niets meer over. Hij besluit om zijn opname te beëindigen. Moeder Reiny is teleurgesteld. Ze weigerde haar zoon nog op te halen, gezien wat er allemaal is gebeurd. "Toen hoorde ik dat zijn vader hem heeft opgehaald." Maar ook daar is hij weggelopen, weet Reiny. "Ik weet nu niet waar hij is, of hij op straat is, ja of nee." En dat baart haar grote zorgen. "Ik moet het laten gaan, maar dat is heel moeilijk."

Ouders
lees ook:
Ouders Mario ten einde raad in Verslaafd: 'Doe het alsjeblieft voor ons'

Drie maanden na de interventie spreken Ewout en Maarten de familie. Inmiddels is Reiny oma geworden van een kleinzoon. "Het is een lichtpuntje." Ze heeft er bewust voor gekozen dat de situatie van haar zoon Davey niet meer haar dagelijkse bezigheid is. En hoe het nu met Davey gaat, dat weet ze niet. "Als ik hem nu zie, dan observeer ik hem niet meer. Hij is er, we drinken een kopje thee en dan gaat hij weer weg. Hij komt in ieder geval niet meer onder invloed bij mij langs."

Al met al is de interventie voor Reiny in ieder geval geslaagd. "Het heeft mij heel erg geholpen. En het heeft bij hem ook wat losgemaakt. Want hij heeft een vriendin, waar hij een andere weg mee in wil slaan.

Hoe gaat het nu met Davey?

04:40
Ray
lees ook:
Ray uit Verslaafd verkiest bier boven zijn gezin: 30 blikjes per dag

Verslaafd! zie je iedere woensdag om 20.30 uur op RTL 4. Terugkijken kan hier.