Entertainment

Uitstel van Executie-team staat voor grootste uitdaging ooit: 'Kansloos'

11 april 2022 22:02
Beeld © Videoland

Als de nood ooit hoog was, dan is het wel in de nieuwste aflevering van 'Uitstel van Executie'. Robin en Rasha wonen namelijk samen met hun twee dochters noodgedwongen en illegaal in een vakantiechalet en moeten er over een week uit. Maar zonder een verblijfsvergunning, inkomen en spaargeld is het onmogelijk om een nieuwe woning te vinden. Lukt het Martijn en zijn team om nog op tijd een nieuwe woning te vinden?

"Het is slopend om geen uitweg te zien"

Het verhaal van Robin en Rasha begint als een sprookje. Rasha, die oorspronkelijk uit Egypte komt, woont al een tijdje in Nederland als ze Robin tegen het lijf loopt. De twee werken samen in een hotel en hebben meteen een klik. Na twee maanden trekt Robin bij Rasha in, in haar Haarlemse appartement. Hun zorgeloze bestaan komt tot een einde als de moeder van Rasha leverkanker blijkt te hebben. Na lang wikken en wegen besluiten zowel Robin als Rasha hun baan op te zeggen, zodat ze de zorg van Rasha’s moeder in Egypte op zich kunnen nemen. Eenmaal daar raakt Rasha zwanger van een dochtertje. Robin weet een leuke baan te vinden in Egypte en met z’n drietjes vormen ze een gezinnetje. Als Rasha opnieuw in verwachting raakt, besluiten ze naar Nederland te gaan, omdat hun oudste dochter inmiddels oud genoeg is voor basisonderwijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrogen vrouw staat op randje van afgrond in Uitstel van Executie

Het gezin neemt tijdelijk hun intrek in een chalet en Robin weet binnen no-time een baan te vinden. Het lijkt in eerste instantie goed te gaan, maar wanneer Rasha kinderbijslag probeert aan te vragen, ontdekt ze dat hun jongste dochter ouderloos is op papier. Door een grote administratieve fout die door de Nederlandse ambassade in Caïro is gemaakt, staat het meisje zonder ouders geregistreerd. Dit betekent dat ze elk moment van haar ouders kan worden afgepakt.

De tekst gaat verder onder de video.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Martijn Krabbé legt uit waarom Uitstel van Executie stopt

En daar blijft het niet bij: bij terugkomst moest Rasha namelijk een nieuwe verblijfsvergunning voor zichzelf aanvragen, maar daar zit ze nog steeds op te wachten. Als Robin dan ook nog zijn baan verliest in coronatijd, hebben ze een groot probleem. Ze mogen nergens ingeschreven staan en gaan daarom noodgedwongen op een ander vakantiepark wonen. Rasha kan geen uitkering aanvragen, omdat ze geen verblijfsvergunning heeft en kan om diezelfde reden ook geen baan vinden. Omdat ze ook geen geld hebben om naar Egypte te reizen, kunnen ze ook niet de benodigde stempel halen die ze nodig hebben om hun kind in Nederland te erkennen. Daarnaast moeten ze ook nog over een week hun chalet uit, omdat deze verkocht is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opgelicht stel ten einde raad in Uitstel van Executie: 'Moegestreden'

Rasha voelt zich vooral heel schuldig over de huidige situatie. "Ik ben degene die kosten maakt, maar niks binnenbrengt." Ook Robin ziet door de bomen het bos niet meer. "Het is slopend om geen uitweg te zien", zo vat hij de situatie samen. Het team van Martijn Krabbé realiseert zich al snel dat ze een pittige taak hebben. Makelaar Alex Keulen draait er dan ook niet omheen: "Sociale huur is geen optie, want ze staan niet ingeschreven, dus dat is kansloos. Een particuliere woning is kansloos en kopen is ook kansloos."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Budgetcoach in Uitstel van Executie schrikt van situatie: 'Erger wordt het niet'

Wonderbaarlijk genoeg weet Alex op de valreep toch nog een woonruimte te vinden: ze mogen tijdelijk in een gezinsopvang wonen. Als Robin dan ook nog eens een baan blijkt te hebben gevonden, schijnt er weer wat licht aan het einde van de tunnel. Budgetcoach Eef van Opdorp weet ervoor te zorgen dat Rasha eindelijk haar verblijfsvergunning krijgt en dat betekent dat ze samen met Robin naar Egypte kan afreizen om de stempel te krijgen die ze nodig hebben om hun dochter te erkennen.

Aan het einde van de aflevering heeft Alex nog dé ultieme verrassing: hij heeft namelijk een woning gevonden voor het gezin die hij eerst nog even volledig onder handen neemt. Er wordt werkelijk alles aan gedaan om het gezin een fijn optrekje te geven en als dan ook nog eens blijkt dat Rasha ook een baan heeft gevonden, lijken alle problemen te zijn opgelost. Het gezin moet huilen als ze hun nieuwe huis zien. "Wauw, dit kan toch niet?", zo stamelt Rasha. "Het is echt teveel." Ook Martijn is meer dan tevreden met wat hij en zijn team in korte tijd hebben bereikt. "Dit is één van de mooiste zaken die we ooit hebben gedaan", zo concludeert hij aan het einde van de aflevering. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore