Ga naar de inhoud
Entertainment

Ouders Mario ten einde raad in Verslaafd: 'Doe het alsjeblieft voor ons'

Beeld © RTL

De 35-jarige Mario is al tien jaar verslaafd aan cocaïne. Hij snuift het niet alleen, maar rookt het inmiddels ook. Zijn familie is tot alles bereid om hem te helpen, maar speelt tegelijkertijd ook een grote rol bij de instandhouding van zijn verslaving. Mario's relatie is inmiddels op de klippen gelopen en ook is zijn huis verkocht. Pakt hij deze laatste kans aan?

"Hoe ik hem nu weg zie glijden, dat wil ik niet meemaken"

Het overlijden van Mario's broertje en het drankgebruik van zijn ouders hebben een grote invloed op zijn leven gehad. Nu kampt hij al tien jaar met een serieuze verslaving: cocaïne. Ewout Genemans en zijn team gaan hem proberen te helpen. Mario, de jongste van zeven kinderen in een samengesteld gezin, gebruikt al twintig jaar drugs. Hij werkt wel in de bouw, maar geeft al zijn geld uit aan coke. Tot zo'n zeven- of achterhonderd euro per week.

De eerste stap naar een nieuwe toekomst is de interventie. Mario is bij zijn ouders, waar de rest van zijn familie - en Ewout en zijn team - binnenvallen om Mario te confronteren met zijn problemen. Wanneer Mario ontdekt hoe laat het is, stormt hij meteen het huis uit. Zijn broers moeten hem vervolgens tot kalmte manen. Dan valt hij zijn vader in de armen. "Ik doe het voor jou", zegt zijn vader. "Doe het ook alsjeblieft voor ons."

In de video hieronder zie je de beelden van de interventie.

Aflevering
lees ook:
Aflevering Verslaafd toont: alcohol maakt meer kapot dan je lief is

Radeloze Mario vlucht weg voor interventie

01:18

Vervolgens gaat een groot deel van het gezin met elkaar om de tuintafel. Mario's vader steekt dan de hand in eigen boezem door te zeggen dat hij vroeger te weinig liefde heeft getoond. "We waren maatjes. En hoe ik hem nu weg zie glijden, dat wil ik niet meemaken." En dat raakt Mario, die zichtbaar geëmotioneerd is. Wanneer Ewout vraagt of Mario de hulp aangrijpt, zegt hij dat hij dat 'met beide handen' doet. "Zo wil ik ook niet leven."

Eenmaal in de kliniek is het voor Mario spannend om afscheid te nemen van zijn drugsbestaan. Een leven waarin hij nuchter is en niet meer wil gebruiken, dat kent hij niet. "Alles spookt door mijn hoofd. Ik droom ook over het roken." Twee weken na de interventie zoekt Ewout Mario op. "Het is super", zegt hij. "Ik voel me onbeschrijfelijk. Het is met geen pen te beschrijven. Ik had niet verwacht dat dit kon."

Als Mario de kliniek verlaat, staan zijn ouders op hem te wachten. Die springt hij meteen in de armen, waarna zij alledrie hun tranen niet kunnen bedwingen. "Het is al een heel andere Mario", zegt zijn moeder trots. "Hij heeft een dikkere kop gekregen", vervolgt ze gekscherend, waarna het drietal begint te lachen. 

Moeder
lees ook:
Moeder in Verslaafd ziet hoe drugs levens van kinderen verpesten

Twee maanden na de interventie ondergaat Mario de beruchte drugstest, waaruit zou blijken dat hij weer gebruikt heeft, als hij dat had gedaan. De testuitslag is negatief, wat betekent dat Mario géén drugs heeft gebruikt. Dan richt hij zich tot zijn familie. "Jullie zijn het mooiste in mijn leven. Ik ben blij dat ik jullie steun heb. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor."

In een latere update laat Mario nog weten dat hij een nieuw huis heeft gekocht. "Nu moet ik het volhouden. Het is lastig, maar ik ga het laten zien."

Verslaafd! zie je iedere woensdag om 20.30 uur op RTL 4. Terugkijken kan hier.

Mario in tranen door afscheid van familie

01:43