Entertainment

Waar doen ze het van?-kijkers verbaasd over 'smerig badwater'

30 maart 2022 22:17 Aangepast: 01 april 2022 09:19
Nadia uit Waar doen ze het van? Beeld © EO/NPO Waar doen ze het van?

In het nieuwe seizoen van ‘Waar doen ze het van?’ mag de kijker bij vier nieuwe gezinnen meekijken in de portemonnee. Een half jaar lang worden deze gezinnen gevolgd die moeten rondkomen van verschillende maandbudgetten. Ze gaan open en bloot laten precies zien hoe de geldstromen lopen: wat gaat erin en wat gaat eruit? Het gezin van Nadia maakt vooral de tongen los bij de kijker, want samen met haar drie kinderen verblijft ze in een zelfgebouwde 'tiny house' waar ze 'off the grid' woont. En ook hun levenswijze is best opmerkelijk en uniek.

"Er zijn grenzen"

Nadia heeft geen groot inkomen, want met slechts 1.160 euro per maand moet de alleenstaande moeder zien rond te komen. En met drie kinderen kan dat nog best een uitdaging zijn, maar voor Nadia is dat niet het geval. Zij maakt zich namelijk geen (geld)zorgen, want ze houdt haar uitgaven nauwlettend in de gaten. Daarbij leeft ze ook heel zuinig en weet Nadia precies hoe ze geen 'onnodige kosten' hoeft te maken. Aangezien ze off the grid leeft, maakt Nadia dus geen gebruik van een stroomnet, gasleiding of riolering. Voor nu maakt ze nog wel af en toe gebruik van een waterleiding, maar vangt ze voornamelijk regenwater op om de was te draaien of zichzelf en haar kinderen in te baden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waar doen ze het van?-kijkers vallen massaal over tandartsbezoek

Een luxe levensstijl kent haar gezin dus niet. Ook is het niet vanzelfsprekend dat ze shampoo gebruiken tijdens het baden. Nadia kiest er namelijk voor om de haren van haar kinderen met ei te wassen. "Het is heel voedzaam voor je haar", vertelt ze hierover. Een wasje draaien doet Nadia overigens zonder waspoeder of wasverwachter, want hiervoor gebruikt de alleenstaande moeder veel liever azijn om zo kosten te besparen. Het water waar de kinderen zich zojuist in hebben gewassen, hergebruikt Nadia ook voor haar was. Kijkers lijken vooral moeite te hebben met het laatste. 'Wassen in smerig badwater. Er zijn grenzen', schrijft iemand. Een andere kijker heeft medelijden met de kinderen en schrijft: 'Gadverdamme. Ik vind dit gewoon sneu voor die kinderen.' 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waar doen ze het van?-kijkers verbolgen: kinderfeestjes-verbod

Ook het toiletteren gaat bij Nadia iets anders dan bij de gemiddelde huishoudens. Zo maakt zij samen met haar kinderen gebruik van een composttoilet en staan de compostbakken achter haar huis opgesteld. "Hier heb ik de bakken van het composttoilet. Ik heb hier nu bijna drie bakken vol. Ze staan hier nu ruim twee jaar", vertelt Nadia. "Het stinkt niet", voegt Nadia toe. Terwijl ze de bakken openmaakt legt Nadia uit dat ze 'urine van ontlasting scheidt' en er om deze reden geen sprake zou zijn van een nare geur. Om dit nog even te bewijzen hangt Nadia met haar hoofd boven de compostbak. "Ik kan er gewoon met mijn neus boven gaan hangen, maar ik ruik helemaal niks", vertelt ze. 

Waar doen ze het van? is elke woensdag om 21.30 uur te zien bij de EO op NPO 1 en terug te kijken op NPOStart via deze link.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore