Ga naar de inhoud
Entertainment

Diana spelen hielp voor Marlijn Weerdenburg bij rouwverwerking

Marlijn Weerdenburg Beeld © ANP

Marlijn Weerdenburg (38) gebruikte het spelen in de musical Diana & Zonen als 'een soort rouwverwerking' na het verlies van haar moeder vorig jaar. Dat vertelt de actrice en zangeres maandag aan het 'ANP' tijdens de Musical Awards Nominatielunch.

Afgelopen zomer werd Marlijns zoontje Sammie geboren, maar vijftien dagen voor zijn geboorte overleed de moeder van de actrice en zangeres na een kort en plotseling ziekbed. Het afscheid nemen en rouwen is volgens de musicalster iets dat ook terug te zien is in de voorstelling waarin zij speelt en waar ze ook iets aan heeft gehad voor haar eigen verwerking.

"Wat mensen naar de musical trekt is denk ik sowieso het Britse koningshuis, maar ook het thema afscheid nemen, rouwen en loslaten is iets dat veel mensen raakt", meent Marlijn. "Dat is een soort universeel thema: hoe neem je afscheid van iemand? Ik denk dat dat ook wel een groot ding is van Diana."

Marlijn
Lees ook:
Marlijn Weerdenburg heeft geen afscheid kunnen nemen van moeder

De prinses van Wales overleed in 1997 na een auto-ongeluk in Parijs. Haar zonen William en Harry waren op dat moment 15 en 12 jaar. "Natuurlijk vond ik het een uitdaging om haar te spelen", zegt Marlijn. "Iedereen kent haar en vindt haar geweldig en fantastisch. Ik vond het wel lastig, maar ik heb dat wel heel snel losgelaten en ik trok het naar het universele thema over een moeder die haar kinderen in de steek moet laten."

Hoewel de actrice het eerst nog wel lastig vond om na de dood van haar moeder weer te gaan spelen, is ze er toch mee doorgegaan. "Ik ben blij dat ik het om heb kunnen zetten met een stok achter de deur dat ik door moest gaan", zegt ze. "Het is een soort rouwverwerking. Klinkt heel heftig, alsof het een soort therapie is, maar dat is het niet. Maar het is wel alsof je iedere avond even bezig mag zijn met het verdriet en er af en toe toch iets uit kan pakken en ernaar kan kijken en daar iets mee kan doen in je rol. Dus ik ben ermee bezig gebleven, maar dan op een andere manier."

Marlijn
Lees ook:
Marlijn Weerdenburg wilde vader bij bevalling na overlijden moeder

Dat Marlijn voor haar rol is genomineerd voor een Musical Award maakt het bovendien helemaal af. "Ja fantastisch, het is een grote eer! Het is een soort kroon op het jaar, ik ben er heel, heel, heel erg blij mee."