Ga naar de inhoud
Entertainment

Gunay Uslu in gesprek met cast Aladdin over coronacrisis

Gunay Uslu Beeld © ANP

Staatssecretaris Gunay Uslu (49) van Cultuur en Media heeft woensdagavond in Scheveningen met de cast en crew van de musical 'Aladdin' gesproken over hoe zij de coronacrisis hebben ervaren. Na afloop zei Gunay dat ze menselijke verhalen zoals deze meeneemt bij het opstellen van het herstelplan voor de cultuursector dat ze over enkele maanden zal presenteren. Ook vertelde ze dat er middelen komen om de sector weer gezond te maken.

"Het plan is nog in ontwikkeling, maar er komen middelen"

Gunay Uslu sprak onder meer met acteur Stanley Burleson, die de rol van de geest vertolkt in de bekende musical van Disney. Hij vertelde dat hij het zwaar vond om tijdens de eerste lockdown anderhalf jaar thuis te moeten zitten. Wel bleef hij trainen om in vorm te blijven, legde hij uit, 'want we wisten niet wanneer we weer konden beginnen'. Op de vraag van Gunay of hij, toen de theaters weer open mochten, bang was of hij het allemaal nog wel kon, antwoordde de ervaren acteur daar zelf niet zoveel last van te hebben, maar dat dat voor de jongeren uit de cast wel anders was.

Joeke Hoekstra, de dirigent van het orkest vertelde de staatssecretaris dat hij tijdens de lockdown schilder is geworden en dat ook nog steeds doet omdat hij net als veel andere zzp'ers in de culturele sector van de ene op de andere dag zonder werk kwam te zitten. De spelers en crewleden lieten de staatssecretaris ook weten blij te zijn dat de betalingen via de voor hen getroffen regelingen snel op gang kwamen.

Musical
Lees ook:
Musical Aladdin weer hervat na coronabesmettingen

Gunay ging na afloop van de show en de rondleiding backstage niet in op de door de sector gevraagde verlenging van de coronasteunpakketten van het kabinet. Dat stopt vanaf 1 april, wat betekent dat steunregelingen waarmee bedrijven een tegemoetkoming kregen voor loonkosten, vaste lasten en het uitstel van belastingbetalingen, worden gestaakt. Te vroeg, vindt onder meer de Vereniging van Vrije Theater Producenten (VVTP) omdat veel producenten ondanks de heropening nog wel te maken hebben met gevolgen van de coronacrisis.

Wel vertelde Gunay dat zij met het herstelplan dat zij al eerder aankondigde en waar zij momenteel nog aan werkt, middelen vrij gaat maken om onder meer jonge makers in de sector aandacht te geven. Ook komen er middelen voor een herstart, zei ze. "Voor het herstelplan kijk ik naar waar er behoefte aan is, wat er nodig is om de sector weer gezond te maken. Het plan is nog in ontwikkeling, maar er komen middelen", zei ze tegen het ANP. "Ik sta continu in contact met de sector en als er iets is dat heel urgent is, dan gaan we kijken naar wat we kunnen doen. Het is niet zo dat alle deuren nu dicht zijn." De staatssecretaris wil het herstelplan voor de culturele sector per 1 juni bekendmaken.