Entertainment

Budgetcoach in Uitstel van Executie schrikt van situatie: 'Erger wordt het niet'

21 maart 2022 21:57 Aangepast: 22 maart 2022 09:32
Uitstel van Executie Beeld © Videoland/Uitstel van Executie 21-03-2022

Lieve kent in een korte tijd de nodige tegenslagen: ze verliest haar kindje, haar relatie loopt op de klippen én ze raakt haar baan kwijt. Als ze vervolgens in de schulden belandt, ziet ze door de bomen het bos niet meer. Aan Martijn Krabbé (53) en zijn team de taak om haar weer uit het diepe dal te halen en een zetje in de goede richting te geven.

"Het is echt heel erg, we waren geen seconde te laat"

Lieve en haar ex-vriend besluiten een paar jaar geleden naar Curaçao te verhuizen, om daar een landhuis te runnen. Lieve is op dat moment al zwanger, maar vlak voor de opening van het landhuis wordt haar kindje doodgeboren. Veel tijd om hierbij stil te staan en te rouwen heeft ze niet, want ze moet haar handen uit de mouwen steken om alles in goede banen te leiden. Twee jaar later ontdekt ze dat ze opnieuw zwanger is en besluiten zij en haar vriend terug naar Nederland te verhuizen. Lieve bevalt van een gezonde dochter, maar de relatie houdt helaas geen stand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Andrea ziet laatste wens in vervulling gaan in Uitstel van Executie

Vanaf dat moment beginnen de problemen. Als ze een kindgebonden budget aanvraagt, krijgt ze een jaar later plotseling een envelop in de brievenbus met een flinke rekening. Omdat haar scheiding tijdens de aanvraag nog niet rond was, moet ze 9000 euro terugbetalen. Lieve kan dit niet betalen en de rekeningen lopen op. Als ze vervolgens een aanvullende uitkering aanvraagt omdat ze in de horeca niet genoeg geld verdient, krijg ze een controle van de gemeente Helmond. Zij maken foto’s van haar terwijl ze aan het werk is op uren dat ze eigenlijk niet betaald kreeg en vanaf dat moment stopt de uitkering en staat ze als fraudeur te boek.

Als haar dochtertje dan ook nog pfeiffer krijgt en Lieve noodgedwongen thuis moet blijven, verliest ze haar baan. Inmiddels is de situatie zo slecht, dat de ouders van Lieve elke maand haar huur en een deel van de boodschappen betalen. Aan Martijn vertelt ze dat ze ten einde raad is. "Ik heb geen inkomen, niks. Elk dubbeltje dat ik heb gaat naar eten. Ik eet soms maar boterhammen of een kopje bouillon." Lieve blijkt haar kop flink in het zand te hebben gestoken, want ze durft al langere tijd haar brievenbus niet te openen, wat betekent dat de rekeningen zich opstapelen en ze totaal geen zicht meer heeft op de situatie.

Aan budgetcoach Eef van Opdorp dan ook de taak om Lieve een financieel gezonde doorstart te geven. "Je bent aan alle kanten rijp voor schuldhulpverlening", concludeert zij. "We moeten nu stap voor stap orde op zaken gaan stellen en je angst in de bek kijken. Erger dan dit wordt het niet, het kan alleen maar beter worden." Normaal gesproken helpt makelaar Alex ook een handje mee, maar omdat Lieve in een huurwoning woont, heeft hij deze keer niet de mogelijkheid om haar huis op te knappen en met winst te verkopen. Wat hij wél kan doen, is haar huurwoning een make-over geven, zodat Lieve en haar dochtertje een fijne plek hebben om tot rust te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitstel van Executie neemt verrassende wending: 'Het is een wonder'

Eef vertelt Martijn dat de hulp voor Lieve maar net op tijd komt. "Het is echt heel erg. We waren geen seconde te laat. Haar elektriciteit zou worden opgezegd, dat hebben we maar net kunnen redden. En deurwaarders waren van plan haar inboedel mee te nemen." Eef regelt dat Lieve een financieel traject ingaat en daarbij hulp krijgt. Martijn weet bovendien te regelen dat ze drie maanden geen huur hoeft te betalen, wat Lieve eindelijk een beetje hoop geeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hartverscheurende verhaal Mouna raakt team Uitstel van Executie

Als dan ook nog eens haar huis volledig wordt verbouwd en opnieuw wordt ingericht, is ze door het dolle heen. En daar blijft het niet bij, blijkt aan het einde van de aflevering. Eef heeft namelijk ook weer zicht op een nieuwe baan. "Ik kan vertellen dat ik me heel goed voel dankzij jullie", vertelt ze Martijn en Eef. "Ik heb éindelijk weer alles op de rit en ik ben gewoon happy!"

Uitstel van Executie is elke maandagavond rond 20.30 uur te zien bij RTL 4, of kijk (alvast vooruit) bij Videoland. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore