Ga naar de inhoud
Entertainment

Ouders vallen over maandverband in Pixar-film Turning Red

Turning Red Beeld © Disney/Pixar

'Turning Red' is de eerste Pixar-film ooit geschreven en geregisseerd door een vrouw (Domee Shi) en kaart aan waar jonge meisjes mee worstelen in de puberteit, zoals verliefdheid en het creëren van een eigen identiteit. Hoewel het woord 'menstruatie' of 'ongesteldheid' nooit valt, gaat de animatiefilm ook dat onderwerp niet uit de weg. Zo toont één scène een doos vol met verschillende vrouwelijke producten, tot groot ongenoegen van veel kritische ouders.

"Laat kinderen kinderen zijn en laat ouders omgaan met het volwassen worden"

Turning Red is een coming-of-age-verhaal over de 13-jarige Chinees-Canadese Mei Lee die verandert in een gigantische rode panda wanneer ze wordt overmand door emotie. Hoewel de film geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar, maken veel (Amerikaanse) ouders zich zorgen vanwege het feit dat hun kinderen worden blootgesteld aan 'ongemakkelijke' onderwerpen tijdens het kijken van de film. Zo rent Meis moeder (Sandra Oh) met een stapel maandverband de badkamer binnen als haar dochter weigert tevoorschijn te komen nadat ze voor het eerst in de panda is getransformeerd, een duidelijke metafoor voor de net losgebarsten pubertijd en not done volgens sommige ouders.

Zowel op Twitter als op recensiewebsite Rotten Tomatoes, waar Turning Red een bijna perfecte score heeft van 95 procent, brak er dan ook een discussie uit. Zo noemen kritische ouders de film 'zeer zorgwekkend' omdat die 'onderwerpen aanstipt die ongepast en gevoelig zijn voor veel van zijn zeer jonge publiek'. Iemand schreef zelfs: 'Laat kinderen kinderen zijn en laat ouders omgaan met het volwassen worden.'

Musicalster
Lees ook:
Musicalster met stemproblemen sleept Disney voor de rechter

Regisseur Domee Shi sprak eerder in de media over de film en vertelde dat de inspiratie voorkwam uit haar eigen ervaringen toen ze opgroeide in de vroege jaren 2000. "Ik was mijn moeders lieve, kleine meisje, en toen - boem - sloeg de puberteit toe, en was ik groter, hariger en had ik de hele tijd honger", aldus Domee. "Ik was een hormonale puinhoop en ik vocht om de dag met mijn moeder. Het maken van deze film was mijn kans om terug te gaan naar die tijd en te begrijpen en op te graven wat daar gebeurde."

Disney
Lees ook:
Disney doneert 5 miljoen voor bescherming lhbti'ers

Producent Lindsey Collins gaf eerder al een soortgelijk antwoord. "Iedereen van de crew moedigde aan dat we deze gesprekken over ongesteld worden en andere momenten in de levens van jonge meisjes moesten voeren”, vertelde ze aan de website Polygon. "De hoop is dat mensen zowel een beetje gêne voelen, als dat ze moeten lachen en het zien als iets volledig normaals."

Turning Red is nu te streamen bij Disney+, waar ook de hit Encanto te zien is. De film met liedjes van Lin-Manuel Miranda focust op de Latijnse cultuur.

Nieuwste Disney-film Encanto focust zich op Latijnse cultuur

01:58