Ga naar de inhoud
Entertainment

'Er zijn nog veel meer slachtoffers van The voice of Holland'

De studio van The Voice of Holland. Beeld © ANP

Er zijn nog meer vrouwen slachtoffer geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma 'The voice of Holland'. Dat melden drie vermeende slachtoffers zaterdag in gesprek met 'NU.nl'. Volgens hen zouden de vrouwen in kwestie zich om verschillende redenen niet willen melden bij de politie.

Advocaat Sébas Diekstra bevestigde aan NU.nl dat er inderdaad op de achtergrond meerdere gesprekken hebben plaatsgevonden, maar dat de personen uiteindelijk besloten niet naar de politie te stappen met hun verhaal. 

De drie kandidaten die de nieuwssite heeft gesproken hadden gehoopt op meer aangiften en maken zich zorgen dat hun verhaal niet overtuigend genoeg is, mocht het tot een rechtszaak komen. De ervaringen van andere slachtoffers kunnen hun verhaal namelijk versterken en laten zien dat er sprake was een patroon. Dat er meer slachtoffers zijn weten ze uit persoonlijke verhalen. Maar veel vrouwen zijn bang om uit de anonimiteit te stappen, of hebben het al een plekje gegeven. 

Nog
Lees ook:
Nog een oud-kandidaat van The Voice doet melding over aanranding

Inmiddels liggen er al vijf aangiften tegen bandleider Jeroen Rietbergen, coach Ali B en regisseur Martijn N. Een aangifte tegen Marco Borsato staat los van het onderzoek. Ook de drie vrouwen met wie NU.nl sprak stapten naar de politie. Volgens NU.nl leidde de angst om eruit te vliegen als men niet in de pas liep tot een zwijgzame houding. Mede hierdoor vonden de vrouwen het lastig zich uit te spreken.

Zo werd een kus op de mond door een van hen geaccepteerd omdat ze dacht dat het 'erbij hoorde'. Een ander vertelt dat toen ze een opmerking maakte dat de focus wel heel erg op haar uiterlijk lag, deze werd weggelachen. Toen een andere kandidate zich na een seksueel getinte opmerking wél uitsprak tegen Jeroen Rietbergen, kreeg ze de vraag of ze wel wist wie hij was. 

'Meer slachtoffers Ali B staan op het punt met de politie te praten'

11:42
'Linda
Lees ook:
'Linda de Mol zei niets over gedrag Ali B tegen broer John'

Van de drie vrouwen zeggen er twee nooit op een vertrouwenspersoon te zijn gewezen en twijfelen zelfs of die er überhaupt wel was. De derde kandidate zegt dat er toen zij meedeed er wel een was, maar dat ze nooit naar hem toe durfde te stappen.

In het programma BOOS kwamen in januari misstanden over The voice of Holland aan bod. Meerdere vrouwen deden hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. In totaal deden tientallen vrouwen hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur. Jeroen legde zijn werk neer. Hij erkende relaties van 'seksuele aard' te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma.