Ga naar de inhoud
Entertainment

Deze fan bezoekt Soldaat van Oranje nu voor de 66ste keer

Jessica met Matteo van Grijn Beeld © Privé foto Jessica

'Soldaat van Oranje de Musical' is de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis en theaterliefhebber Jessica Uijttewaal (45) draagt haar steentje bij aan het succes. Jessica is namelijk maar liefst naar 65 voorstellingen geweest en heeft inmiddels al haar 66ste voorstelling ingepland staan. Na een corona-stop is de musical vanaf zaterdag namelijk weer te zien. Wij spraken Jessica over haar liefde voor deze musical.

"Zij vonden het fantastisch en die beleven het weer heel anders"

Na een corona-stop is de musical eindelijk weer te aanschouwen in het theater en ook basisschooldocent Jessica heeft er weer helemaal zin in. Zij is namelijk van plan om haar 66ste bezoek aan de musical te plannen op de dag dat een goede vriend van haar één van de hoofdrollen speelt. Dat maakt voor Jessica een bezoekje aan haar favoriete musical natuurlijk extra bijzonder. 

Jessica bezoekt de theaters niet in haar eentje, want ook haar vrienden zijn grote theaterliefhebbers. Zo vertelt ze dat een vriendin van haar ook al '35 keer is geweest naar Soldaat van Oranje'. Met haar 65 keer blijft Jessica natuurlijk wel koploper, maar dat komt ook, omdat ze verschillende mensen mee wil nemen in haar liefde voor deze musical. Zo heeft ze de musical ook een keer met haar groep 8-klas bezocht. "Zij vonden het fantastisch en die beleven het weer heel anders", vertelt ze hierover. "Ik had ze van tevoren een heel lesprogramma gegeven, zodat ze goed voorbereid waren op de musical. We hebben er echt naartoe geleefd", licht ze toe. Volgens Jessica waren de leerlingen 'jaren later nog onder de indruk' over de musical en hebben sommigen zelfs nog een bezoekje aan de musical gebracht met hun ouders. 

Turks
Lees ook:
Turks Fruit en Soldaat van Oranje nog 1x te zien in de bios

Op de vraag of het na 65 keer nog niet is gaan vervelen, is Jessica heel stellig. "Nee. Het is toch iedere keer anders." Zo geeft ze het voorbeeld dat 'een film altijd hetzelfde is, maar dat er bij een musical toch weer andere interactie in zit, omdat er andere mensen op het toneel staan'.  

Ook krijgt zo'n oorlogsmusical elke keer weer een andere lading vertelt Jessica. Wegens de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld blijft een verhaal als dat van Soldaat van Oranje 'enorm actueel', legt ze uit. "Het is niet alleen maar een verhaal van zoveel jaar geleden, maar nu gebeuren deze dingen nog steeds. Wellicht in een andere vorm, maar het blijft actueel", vertelt ze.   

Beau
Lees ook:
Beau Schneider gaat in musical Soldaat van Oranje spelen

Jessica is met haar vele bezoekjes niet onopgemerkt gebleven bij de cast. Zo heeft ze vaker contact gehad met verschillende castleden en kreeg ze zelfs een aantal keer wat souvenirs mee. Jessica heeft onder andere een koekblik gekregen met foto's van alle acteurs uit de eerste cast. Ook kreeg ze een persoonlijke verjaardagskaart en een jas van één van de acteurs uit de voorstelling. Jessica vertelt ook dat ze zo nu en dan zelfs wordt uitgenodigd voor speciale jubileumvoorstellingen. 

Hoewel Jessica meer dan genoeg voldoening haalt uit de voorstellingen, is ze erg dankbaar voor alle souvenirs en uitnodigingen van de cast. En als er nog één wens is die in vervulling mag gaan, dan hoopt ze dat ze zal worden uitgenodigd voor de première die de musical 'hopelijk' nog mag gaan spelen in Londen. "Dat is de enige wens waarvan ik denk: dat zou mij fantastisch lijken. Zo zou ik ook kunnen meemaken hoe het daar ontvangen wordt", vertelt ze enthousiast. 

Musical
Lees ook:
Musical Soldaat van Oranje wéér verlengd

Hoelang Jessica Soldaat van Oranje nog zal blijven bezoeken, weet ze niet. Maar zolang ze het leuk vindt, zal ze zeker blijven gaan. "Als ik het niet meer leuk vind dan ga ik niet meer. Ik ga niet om maar zoveel mogelijk te gaan", legt ze uit. Het gevoel dat ze binnenkort haar laatste bezoekje zal brengen, is voor Jessica onwaarschijnlijk. "Tot nu toe zie ik dat niet direct gebeuren. Ik heb tot nu toe elke keer als ik uit de voorstelling loop, dat ik denk: dit was weer ontzettend mooi", vertelt ze. 

Soldaat van Oranje is sinds eind 2010 te zien in de TheaterHangaar in Katwijk. Sinds de première zagen meer dan 3 miljoen mensen de voorstelling. Soldaat van Oranje won de Musical Award Publieksprijs voor de meest 'favoriete origineel Nederlandse musical' ooit. De musical Soldaat van Oranje is inmiddels ook voor de zoveelste keer verlengd.

Liefhebbers kunnen de musical tot eind juni zien.