Ga naar de inhoud
Entertainment

Bekende lijstduwers domineren kandidatenlijsten verkiezingen

Beeld © ANP

Behalve gevestigde namen uit de gemeentepolitiek zijn er op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart ook enkele bekende Nederlanders te vinden. Zo staat realityster Erica Meiland (58), bekend van het tv-programma 'Chateau Meiland', op de lijst van Partij voor de Inwoners in Noordwijk en heeft Hart voor Den Haag/Groep de Mos darter Raymond van Barneveld (54), oud-ADO-speler Lex Immers (35) en DJ Chuckie (43) weten te strikken als lijstduwers.

Verder staat in Den Haag de 79-jarige acteur en presentator Edwin Rutten, beter bekend als Ome Willem, op de lijst voor D66. Eén van de Haagse kandidaten van GroenLinks is oud-atleet Troy Douglas. In Alphen aan den Rijn staat autocoureur Tim Coronel op de laatste plek van de lokale partij Nieuw Elan. Een plek daarboven staat Hour of Power-presentator Jan van den Bosch.

Na
Lees ook:
Na rel om politieke voorkeur: Erica Meiland wordt lijstduwer

In Utrecht doen er voor de PvdA twee bekende lijstduwers mee: muzikant Aafke Romeijn staat op plaats 40, en historicus en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem staat daaronder, op plek 41. In Amsterdam steunt zanger, acteur en presentator Eric Corton GroenLinks, acteur en cabaretier George van Houts is lijstduwer van de Groenen Basis Piraten en de Amerikaans-Nederlandse acteur en comedian Greg Shapiro staat op de lijst voor D66. Andere bekende namen in de hoofdstad zijn politica Hedy d'Ancona (PvdA) en antropologe Gloria Wekker (BIJ1).

Televisie-icoon
Lees ook:
Televisie-icoon Ome Willem wordt lijstduwer voor D66

Vaak gaan lijstduwers van politieke partijen niet echt de gemeenteraad in, ook als ze daarvoor genoeg voorkeursstemmen zouden krijgen. Soms gebeurt het toch: zo werd theaterproducent Albert Verlinde VVD-raadslid in Vught, nadat hij in 2020 bij de herindelingsverkiezing van de gemeente genoeg stemmen kreeg voor een zetel.