Ga naar de inhoud
Entertainment

Weinig zorg bij festivals over afzeggingen buitenlandse artiesten

Beeld © ANP

Festivalorganisatoren maken zich vooralsnog geen grote zorgen over mogelijke afzeggingen van buitenlandse artiesten. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP onder MOJO, ID&T Group, Lowlands en Pinkpop. De festivalorganisatoren hebben goede hoop op versoepelingen voor komende zomer en hebben nog geen afzeggingen binnen. Wel geven de organisaties aan dat de situatie erg onzeker is.

"Het blijft altijd spannend, het kan altijd gebeuren"

"De vooruitzichten zijn gunstig en we houden er rekening mee dat de artiesten komen", stelt een zegsman van MOJO. "Op basis daarvan hebben we ook het programma geboekt." Wel merkt MOJO dat internationale artiesten 'de situatie in de gaten houden in Europa'.

"We hebben natuurlijk te maken met verschillende landen." Zo kan in aantal landen wel worden opgetreden zonder maatregelen, maar in andere niet. "Het kan zijn dat ze daarom alsnog zeggen, we schuiven de tour op totdat we overal kunnen optreden."

Concertorganisator
Lees ook:
Concertorganisator Mojo ontslaat een derde van het personeel

Ritty van Straalen, algemeen directeur van festivalorganisator ID&T Group, maakt zich eveneens nog geen grote zorgen. ID&T Group organiseert vooral festivals met elektronische muziek, waar veelal dj's komen. "Die zijn iets flexibeler", omdat zij met minder mensen moeten overkomen dan bijvoorbeeld een band. Maar afzeggingen kunnen altijd komen, denkt hij, vooral als er niet snel een langetermijnplan komt.

"Op een gegeven moment moeten artiesten ook een keuze gaan maken. Zij moeten ook een inkomen verdienen, dat snap ik. Als ze dat niet in Nederland kunnen doen, dan doen zij dat wel ergens anders."

Tomorrowland
Lees ook:
Tomorrowland en Rock Werchter organiseren nieuw festival

Ook Eric van Eerdenburg, de directeur van Lowlands, begrijpt dat artiesten er nu misschien voor kiezen om hun tours af te zeggen. "Er zijn op dit moment bepaalde overheidsregels waar je niet onderuit kunt (...) We zijn hoopvol dat het deze zomer onder controle is".

Hij vervolgt: "We merken dat artiesten graag willen komen spelen." Het festival gaat daarbij pas eind augustus van start, benoemt hij. "Dus wie dan leeft... We hebben goede hoop."

Lowlands-baas:
Lees ook:
Lowlands-baas: 'Kabinet meet met twee maten'

Niek Murray, de directeur van festival Pinkpop, is net zo hoopvol. "Juni ziet er goed uit. En ik denk dat het zeker zo blijft", stelt hij. "We zijn aan het organiseren met het idee dat het gewoon doorgaat. Dat moet wel, anders krijgen we het niet op tijd klaar." Nog geen enkele buitenlandse artiest heeft hen afgezegd. "Maar het blijft altijd spannend, het kan altijd gebeuren."

Johnny
Lees ook:
Johnny Depp en Alice Cooper delen podium met Aerosmith

De Amerikaanse artiesten Lionel Richie en Aerosmith besloten dinsdag hun tournee door Europa komende zomer te annuleren vanwege de coronasituatie. Aerosmith zou niet in Nederland optreden, maar wel in bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk. Lionel Richie stond geboekt voor het Nederlandse festival Bospop.