Ga naar de inhoud
Entertainment

Willem-Alexander dreigde troon op te geven na ruzie over huwelijk

Beeld © ANP

Hoewel de bruiloft tussen koning Willem-Alexander (54) en koningin Máxima (50) in 2002 een memorabele en feestelijke dag was, was de weg ernaartoe hobbelig. Uit de documentaireserie 'Een Porseleinen Huwelijk' van BNNVara blijkt dat er een jaar voor de bruiloft een conflict ontstond tussen Willem-Alexander, toenmalige minister-president Wim Kok en prinses Beatrix (84) over de aanwezigheid van Máxima’s vader Jorge Zorreguieta. Dit conflict liep zo hoog op, dat Willem-Alexander dreigde zijn recht op de troon op te geven.

"Het is ook wel duidelijk geworden dat er ook grenzen waren als het ging om de keuze van zijn vrouw"

De makers van de documentaire lazen in niet eerder openbaar gemaakte gespreksverslagen van diplomaat Max Stoelen over de ruzie. Ook hadden zij gesprekken met een aantal betrokkenen.

Carel
Lees ook:
Carel Kraayenhof was 'niet verbaasd' over traan Máxima

Uit de aantekeningen blijkt dat premier Kok op 15 januari 2001 in paleis Noordeinde aan Willem-Alexander en koningin Beatrix liet weten dat Jorge niet welkom was op de bruiloft van zijn dochter. Dit had alles te maken met het verleden van Jorge, die van 1976 tot 1981 deel uitmaakte van de burgerregering tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Hierdoor was het nog maar de vraag of de politiek zou instemmen met het huwelijk. En zonder de goedkeuring van de Staten-Generaal zou Willem-Alexander zijn recht op de troon kwijtraken.

Blauw
Lees ook:
Blauw Bloed maakt docu over huwelijksgeluk Willem-Alexander en Máxima

Hoewel Willem-Alexander en premier Kok altijd hebben volgehouden dat het de keuze was van Jorge om niet aanwezig te zijn bij de bruiloft, laten de aantekeningen zien dat dit niet het geval was. Toen de premier vertelde dat Jorge niet kon komen, kwam dat als een grote verrassing voor Beatrix. "Hare Majesteit schrok", zo staat er in het verslag te lezen. "Ze had het niet zo duidelijk gehoord." Willem-Alexander liet in het gesprek weten dat hij aan het einde van de week Jorge toestemming zou vragen om te trouwen, iets waar Beatrix het niet mee eens was. Toen premier Kok ook nog eens duidelijk maakte dat Jorge niet welkom zou zijn bij het huwelijk, werd Willem-Alexander boos. Hij voelde zich voor het blok gezet door de premier.

Duitsers
Lees ook:
Duitsers over jurk van koningin Máxima: 'Van andere planeet'

Volgens dominee Carel ter Linden, vertrouweling van de koninklijke familie, was Willem-Alexander op dat moment zo verliefd, dat hij zelfs bereid was het koningschap op te geven om met Máxima te kunnen trouwen. "Het is ook wel duidelijk geworden dat er ook grenzen waren als het ging om de keuze van zijn vrouw. Dat het wat Máxima betreft zo was, het is of haar of ik stap eruit."

Willem-Alexander en Máxima moesten Jorge uiteindelijk overtuigen om weg te blijven. Ook moest er stevig onderhandeld worden over de tekst van zijn verklaring. Toen hij eenmaal had verklaard dat hij bereid was om niet aanwezig te zijn, kon het kabinet toestemming geven voor het huwelijk.

Na bijna 20 jaar huwelijk lijkt er nog altijd geen vuiltje aan de lucht te zijn in het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. De twee zagen elkaar op een feestje en raakten uiteindelijk aan de praat. Het was het begin van een sprookje, blijkt achteraf.

Het liefdessprookje van Willem-Alexander en Máxima uitgelegd

07:18