Ga naar de inhoud
Entertainment

Achmed Akkabi: 'Ik stap graag opzij voor jong talent'

Fans hebben bijna een jaar geduld moeten hebben, maar het nieuwe seizoen van de hitserie 'Mocro Maffia' is vanaf vrijdag eindelijk te zien op Videoland. Maker en acteur Achmed Akkabi (38) ziet de serie vooral als een platform voor jong talent. "Ik vind het belangrijker dat anderen een spotlight krijgen dan dat ik zelf het middelpunt ben", vertelt hij aan het ANP. "In het eerste seizoen was ik een soort 'gateway' voor dat nieuwe talent, maar nu is de serie bekend genoeg. Ze zouden het zonder mij ook prima redden."

"Er komt een moment dat ik zelf moet zeggen: het is mooi geweest"

De serie is zijn "kindje", zo omschrijft Achmed. Het loslaten van kinderen kan moeilijk zijn, maar voor dit project geldt dat niet, vertelt hij. Wanneer het moment daar is, vindt hij het prima om te stoppen. "Het gaat erom wat er is gebeurd in de periode dat je de serie maakte. Als ik kan terugkijken en kan denken: 'we hebben zo veel mensen een kans geboden', dan kan ik het prima loslaten."

Achmed
Lees ook:
Achmed Akkabi verrast snelle fans met eerste aflevering Mocro Maffia

Dat wil niet zeggen dat er na het vierde seizoen ook daadwerkelijk een einde aan de serie komt, want dat houdt Achmed voorlopig in het midden. "Als Videoland dat zou willen, mogen ze nog tien seizoenen doorgaan, maar dan ga ik wel een keer bij mezelf te rade wat de serie echt nodig heeft. Misschien een frisse wind of een nieuw paar ogen. Er komt een moment dat ik zelf moet zeggen: het is mooi geweest."

Achmed
Lees ook:
Achmed Akkabi online bedreigd na homo-rol in film

Mocro Maffia vertelt het verhaal van de oorlog tussen maffiabazen Paus (Achmed Akkabi) en Romano (Mandela Wee Wee). Grote namen als Nasrdin Dchar, Daan Schuurmans, Pierre Bokma en Robert de Hoog speelden of spelen een rol in de serie, maar Mocro Maffia is ook een platform voor jong en nieuw talent: Bilal Wahib, Oussama Ahammoud, Iliass Ojja en Walid Benmbarek braken dankzij de serie door. "Toen de serie in 2018 begon, was er weinig keus qua diversiteit", blikt Achmed terug. "Niet alleen op het gebied van acteurs, maar ook qua regisseurs, cameramensen en technici."

Thijs
Lees ook:
Thijs Römer en Achmed Akkabi niet bang voor de mocro-maffia

Daarom kregen Achmed, die zelf Marokkaanse roots heeft, en zijn team bij het maken van de serie 'carte blanche'. De enige voorwaarde die de streamingdienst stelde, was dat er een paar bekende acteurs in zouden zitten. "Ze vertrouwden ons met alles en we hadden het geluk dat ik alle vrijheid kreeg om zelf mensen te casten en te kiezen wie er werd ingehuurd." En dat deden ze. Videoland deelt nooit cijfers, maar de serie brak alle records op de streamingdienst.

Achmed
Lees ook:
Achmed Akkabi reageert subtiel op sneer van Angela de Jong

Bijna vier jaar na het eerste seizoen is Achmed blij met wat hij heeft bereikt met de serie. Toen hij acteurs voor het eerste seizoen vroeg, kreeg hij vaak een nee. "Mensen durfden niet in te stappen omdat ze niet wisten waar ze aan begonnen", zegt Achmed. Lachend: "Ik vraag me af hoe ze daar nu tegenaan kijken."

Mocro
Kijk ook:
Mocro Maffia krijgt napraatshow: Joey en z'n Matties

Acteurs Mocro Maffia beloven spectaculair seizoen: 'We gaan internationaal'

01:36