Ga naar de inhoud
Entertainment

Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. overleden

Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Robert Moszkowicz bevestigd na berichtgeving door 'De Telegraaf' en 'NRC'. Gedurende zijn carrière groeide hij door tal van spraakmakende zaken uit tot een begrip in de Nederlandse strafadvocatuur.

Op 12 juni 1958 werd Max als advocaat beëdigd. Na een avondstudie, hij runde eerst een textielbedrijfje. Hij zou uitgroeien tot 's lands bekendste strafadvocaat, opererend vanuit een statig kantoor aan de Wilhelminasingel in Maastricht. Hij kreeg nationale bekendheid door zijn rol als advocaat in een aantal geruchtmakende processen. Zo verdedigde hij de Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder.

John
Lees ook:
John van den Heuvel volgt Bram Moszkowicz voor Videoland-docu

Naast zijn werk als strafpleiter werd Max ook bekend als columnist bij De Telegraaf. Onder het pseudoniem Mr. Raab scheef hij over zijn belevenissen als advocaat. Van zijn columns verschenen enkele boeken en er werd zelfs een tv-serie van gemaakt. Recht voor z’n Raab werd tussen 1992 en 1993 uitgezonden met André van den Heuvel in de rol van Bram Raab.

John
Kijk ook:
John van den Heuvel reageert op overlijden Max Moszkowicz

Max werd in Duitsland geboren. In 1933 vluchtte hij met zijn moeder en zijn jongere zusje naar Nederlands Limburg; zijn vader zat toen tijdelijk gevangen wegens diens activiteiten voor de sociaaldemocratische beweging. In de Tweede Wereldoorlog belandde het gezin Moszkowicz in het vernietigingskamp Auschwitz.

Bram
Lees ook:
Bram Moszkowicz gaat aan de slag als roddeljournalist

De moeder van Max, zijn jongere zusje en 2-jarige broertje werden direct na aankomst vergast. Vader Abraham werd later vermoord. Na zijn terugkeer werd hij opgenomen in een Limburgs gezin, waar hij zijn latere echtgenote zou vinden.

Bram
Lees ook:
Bram Moszkowicz werd 'link' na uitspraak rechter