Ga naar de inhoud
Entertainment

Aboutaleb hevelt sleutels van songfestival over aan Turijn

Rotterdam heeft het Eurovisiesongfestival-hoofdstuk officieel afgesloten. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (60) overhandigde dinsdag voorafgaand aan de loting voor de halve finales de 'songfestivalsleutels' aan de volgende gastheer, ambtgenoot Stefano Lo Russo (46) van Turijn.

"Het gaat de komende tijd over budgetten, budgetten, budgetten, veiligheid en security. Maar het wordt vast een mooie show"

Rotterdam heeft geheel volgens de songfestivaltraditie een eigen stadsherinnering aan de enorme songfestivalsleutelbos - die sinds 2007 van gastland naar gastland gaat - toegevoegd. De sleutels worden daarna vaak tentoongesteld. In Rotterdam was dat in de centrale ontvangsthal van het stadhuis.

S10
Lees ook:
S10 in eerste halve finale Eurovisiesongfestival: 'Niet gunstig'

Aboutaleb noemde het organiseren van het songfestival 'een grote uitdaging', zeker in coronatijd. Hij had een aantal adviezen voor zijn opvolger Lo Russo: "Werk samen en werk hard", zo gaf hij mee. "Het gaat de komende tijd over budgetten, budgetten, budgetten, veiligheid en security. Maar het wordt vast een mooie show."

Songfestival-regisseur
Lees ook:
Songfestival-regisseur Marnix Kaart dit jaar in Eurovisie-team S10

De sleutelbos was ruim twee jaar in Rotterdamse handen. De loting voor de editie van vorig jaar was al in januari 2020. Toen was nog niet duidelijk dat het songfestival in dat jaar niet door kon gaan vanwege corona. Voor de editie van 2021 werd de uitslag van de loting van 2020 gebruikt.