Entertainment

Katja Schuurman na beschuldiging van hypocrisie: 'Eén groot misverstand'

24 januari 2022 19:03 Aangepast: 25 januari 2022 15:04
Beeld © ANP

Katja Schuurman (46) heeft gereageerd op de kritiek die ze heeft gekregen, omdat ze de vermeende slachtoffers van de misstanden bij 'The voice of Holland' een hart onder de riem stak. Critici vonden het namelijk hypocriet, omdat Katja in 2017 haar goede vriend Job Gosschalk (54), die toen werd beschuldigd van seksueel misbruik, juist zou hebben verdedigd. Aan RTL Boulevard laat Katja weten dat dat één groot misverstand is.

"Ik ben hartstikke boos op hem geweest"

Katja deelde zondag een bericht waarin ze vertelde dat 'ze zelf wel 180 aangiftes van seksueel grensoverschrijdend gedrag' had kunnen doen. Ook benadrukte Katja dat ze het belangrijk vindt dat slachtoffers zichzelf laten horen. 'Sta op! Laat je horen! Laat weten dat het niet normaal is wat er is gebeurd. Praat jezelf geen schuld aan. Durf te spreken. We staan achter je! En naast je. En waar je maar wilt. Want het moet klaar zijn.'  

Ze besteedde ook nog even aandacht aan het verhaal over Job Gosschalk. In dat deel schrijft Katja dat ze het gedrag van Job niet goedkeurde. 'Maar het is mijn vriend', schreef ze. 'Ik sta open voor elk eerlijk gesprek, met wie dan ook, in de wetenschap dat we allemaal kunnen verdwalen. Je hebt vrienden nodig om je de juiste weg terug te wijzen, naar te begeleiden.' Die uitspraken kwamen Katja op veel kritiek te staan. Onder anderen Saskia Noort noemde haar hypocriet.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Saskia Noort reageert op 'kwetsende' post van Katja Schuurman

Aan RTL Boulevard laat Katja in een reactie weten dat ze het destijds helemaal niet voor Job heeft opgenomen. "Als je denkt, hebt gelezen, gelooft, dat dat is wat ik gedaan heb, vraag ik je om de uitzending van RTL Late Night, waarin ik mijn zorgvuldig geschreven brief over de kwestie voorlees, simpelweg te kijken. Feiten lieve mensen, geen wilde verhalen."

"Natuurlijk heb ik destijds Job veroordeeld naar aanleiding van zijn gedrag. Ik ben hartstikke boos op hem geweest", gaat Katja door. "Dat snapte hij. Het is een groot misverstand dat ik zijn gedrag destijds op ook maar enige manier goed heb gepraat."

Wat Katja wél heeft gezegd is dat ze het 'kwalijk' vindt als mensen zonder hard bewijs al 'naar het dorpsplein worden gesleept'. "Daar hebben we rechtspraak voor. Al ben ook ik zeer verontwaardigd over wat er nu al aan feiten (rondom de misstanden bij The Voice, red.) naar buiten is gekomen."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Katja: 'Ik had 180 aangiften van aanranding kunnen doen'

De feiten moeten boven tafel, vindt Katja. "Dus ben je slachtoffer van pervers gedrag, wees niet bang en meld je. Het kan ook anoniem. En ten tweede is mijn overtuiging dat juist als je vrienden misstappen maken, en het spoor volledig bijster zijn en heel diep zitten, je er voor ze moet zijn. Wat is vriendschap waard als je er alleen in blije en makkelijke tijden voor elkaar bent?"

Eerder sprak Miljuschka Witzenhausen zich al uit over de misstanden rondom The Voice. Het nieuws over het seksueel overschrijdend gedrag maakte haar woest. In de video hieronder vertelt ze wat haar standpunt is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore