Ga naar de inhoud
Entertainment

Arabische Alles op Tafel-film onder vuur om gay personage

Perfect Strangers Beeld © Netflix

'Perfect Strangers', de eerste Arabische speelfilm die Netflix heeft gemaakt, zet al voor de release veel kwaad bloed bij conservatieve politici in vooral Egypte. De film zou aanzetten tot vreemdgaan en homoseksualiteit, onder meer omdat een van de personages in de film gay is, meldt 'The Hollywood Reporter'.

‘'Moreel verwerpelijke film die de Arabische wereld westerse ideeën wil opdringen''

Perfect Strangers is een nieuwe remake van de Italiaanse film Perfetti sconosciuti uit 2016. In de film besluiten zeven vrienden tijdens een etentje alle berichten en gesprekken te delen die zij binnenkrijgen op hun smartphone. De tragikomedie kreeg afgelopen jaar ook een Nederlandse remake, Alles op Tafel met Linda de Mol. De film trok volle zalen totdat het toen demissionaire kabinet weer een harde lockdown voor de cultuursector afkondigde.

Linda
lees ook:
Linda de Mol brengt 'gelukkig gescheiden'-editie van LINDA. niet uit

Vooral in Egypte zijn veel politici woedend over de Arabische versie van Perfetti sconosciuti die sinds 20 januari op Netflix te zien is. Zij stellen dat de homoseksualiteit en de ontrouw die in het verhaal aan bod komen de samenleving zouden kunnen ontwrichten. Er is ook veel kritiek op de scène waarin Zaki, een Egyptische filmster, zijn onderbroek uittrekt - iets dat overigens niet eens in beeld gebeurt.

Ook op sociale media krijgt de film het zwaar te verduren. Egyptische kijkers stellen op Twitter dat het een 'moreel verwerpelijke film is die de Arabische wereld westerse ideeën wil opdringen'. Sommige kijkers eisen dat Netflix de film verwijdert en dat alle makers vervolgd worden.

Linda
lees ook:
Linda de Mol in statement: 'Heb mijn relatie met Jeroen verbroken'

Recentelijk zijn meerdere grote films niet uitgebracht in het Midden-Oosten omdat zij, soms nauwelijks merkbaar, lhbti-personages bevatten. Onder meer West Side Story van Steven Spielberg en de Marvel-film Eternals viel dit lot ten deel. Perfect Strangers wordt via Netflix vertoond en hoeft dus, in tegenstelling tot bioscoopfilms, niet door de censuur te worden gekeurd.

Bron: ANP/RTL Boulevard