Ga naar de inhoud
Winnaar bekend

Jan Rot feliciteert winnaar van De Slimste Mens: 'Fijne winnaar van prachtig spelletje'

De Slimste Mens Beeld © NPO

Jan Rot heeft Jacob Derwig gefeliciteerd met zijn zege in het negentiende seizoen van De Slimste Mens. Derwig won de finale. Jan Rot, die voor de tweede keer meedeed aan het programma, viel eerder in de finaleweek af.

"Fijne winnaar van prachtig spelletje. Leve Jacob!", schrijft Rot op Twitter. De cabaretier en tekstschrijver is terminaal ziek. Eerder verloor hij in de finale van Arjen Lubach. Het was zijn grote wens nog een keer mee te doen aan het spel.

Derwig versloeg in de laatste ronde van de finale-aflevering schrijver Frank Heinen. In zijn dankwoord riep de acteur het Nederlands publiek op in 2022 weer massaal naar het theater te gaan: "We hebben u gemist en we hebben u nodig."

Jan
Lees ook:
Jan Rot gaat bij herkansing in Slimste Mens onderuit

'Jan de echte winnaar'

Derwig noemt Jan Rot de eigenlijke winnaar van het negentiende seizoen van De Slimste Mens. "Jan is natuurlijk de echte winnaar van het seizoen", aldus de KLEM-ster. "Hoe gedreven en vrolijk hij was, zeker gezien de omstandigheden. Die had me wel kunnen verslaan in de finale."

Na weken van winnaars en verliezers in het NPO-programma 'De Slimste Mens', was het gisteravond tijd voor de finale. Journalist Martin Visser, schrijver Frank Heinen en acteur Jacob Derwig nemen het tegen elkaar op. En de winnaar schrijft.

"De druk is enorm.''

Zes weken lang hebben vele kandidaten gestreden om deel te mogen nemen aan de grote finale. Eén iemand wist al weken dat hij erbij mocht zijn, dat was Jacob Derwig. ''De druk is enorm'', zegt hij. Maar ook Martin Visser en Frank Heinen zaten zichtbaar stijf van de zenuwen. 

Het was aan Derwig om de eerste vragen te beantwoorden. De mannen gingen lange tijd gelijk met elkaar op, met een kleine voorsprong voor Frank Heinen. Zelfs na ronde drie wist de schrijver deze voorsprong te behouden. Maar helaas neemt Derwig aan het einde van deze ronde de eerste plek van hem over met 186 seconden.

Jan
lees ook:
Jan Rot wint met 2 seconden verschil in De Slimste Mens

In de beslissende ronde wordt duidelijk voor wie de derde plek is. Martin gaat een tijd aan kop met 207 seconden, maar toch is hij uiteindelijk de eerste afvaller. Goed nieuws dus voor Jacob en Frank, zij zijn nog in de race om die felbegeerde eerste plek te behalen. 

De ontknoping nadert en de twee overgebleven deelnemers houden het bijna niet meer. En de finale was bloedstollend. Op een gegeven moment hadden de twee slechts één seconde verschil op de teller. Uiteindelijk wist Frank Heinen bij de laatste vraag over burlen niets te noemen, waardoor Jacob Derwig hem met drie goede antwoorden weet te verslaan. Dat maakt hem, als eerste acteur ooit, de allerslimste van dit seizoen. De acteur krijgt de trofee overhandigd van de vorige winnares, cabaretier Lisa Loeb.

Jan
lees ook:
Jan Rot geniet van revanche in De Slimste Mens, wint dageditie

Ook Yuki Kempees deed dit seizoen mee aan De Slimste Mens. De dj vond de vragen een stuk moeilijker dan verwacht en moest helaas na één aflevering het toneel alweer verlaten. RTL Boulevard sprak hem over zijn deelname.

Yuki Kempees 'schrok zich kapot' van vragen De Slimste Mens

01:46

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore