Entertainment

Linda Hakeboom: 'Bevriezen van lichaam is overlevingsmechanisme'

21 januari 2022 14:00
Linda Hakeboom Beeld © ANP

Linda Hakeboom (36) heeft de vermeende slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom het programma 'The voice of Holland' een hart onder de riem gestoken. De documentairemaakster vertelt dat zij 'helaas uit eigen ervaring' begrijpt waar de vrouwen die melding hebben gedaan momenteel doorheen gaan.

"Mensen die geen nee zeggen, zeggen niet automatisch ja"

'Wat ik uit mijn persoonlijke ervaring kan bijdragen, is vertellen hoe ongelooflijk normaal het is om te bevriezen in situaties waarin je wordt overmeesterd', schrijft Linda op haar Instagram. 'Het is mij en mensen in mijn omgeving helaas overkomen en ik schaamde mezelf daar achteraf altijd diep voor.' Zo vroeg Linda zich af waarom ze niet 'gevochten' had, of waarom ze 'niet stoerder' was.

Nu Linda wat ouder is, begrijpt ze heel goed waarom ze destijds 'bevroor' en geeft ze zichzelf niet meer de schuld. 'Het is een volautomatisch overlevingsmechanisme van je lichaam. Daar heb je helemaal geen invloed op. Als je bevriest, schat je lichaam in een zeer onveilige situatie razendsnel in dat je waarschijnlijk geen kans maakt als je vecht of vlucht', schrijft Linda verder.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Ministers reageren 'zeer gechoqueerd' op nieuws The Voice

Linda gaat door: 'Je lichaam besluit dan: de meeste kans om zo ongeschonden mogelijk uit de strijd te komen om niet nog meer gewond te raken, is verlammen.' Ze drukt de slachtoffers die dit is overkomen op het hart dat het 'niet hun schuld' is. 'Je lichaam probeerde je te redden. Degene die veroorzaakte dat jouw lichaam überhaupt in die overlevingsstand gedwongen werd, dát is degene die hier schuld aan heeft.'

Tegen de mensen die zeggen dat iemand ook 'nee' had kunnen zeggen in een dergelijke situatie, zegt Linda het volgende: 'Mensen die geen 'nee' zeggen, zeggen niet automatisch 'ja'.'

In de aflevering van BOOS zegt een oud-kandidate van The Voice aangifte gedaan te hebben tegen Ali B vanwege verkrachting. Dinsdag werd er opnieuw aangifte gedaan tegen de rapper wegens een zedendelict. Mogelijk staat die zaak los van The voice of Holland. In BOOS vertelde een kandidate dat ze seks had met Ali en hem vroeg of hij dat vaker deed. Daarop zou hij gezegd hebben vaker seks te hebben met deelnemers, maar dat niemand dat zou geloven.

Niet alleen Ali maakte zich volgens de vrouwen die zich meldden bij BOOS schuldig aan grensoverschrijdend gedrag. Drie jonge vrouwen vertelden dat zij 'overwegend in werksferen langdurig en ongewenst betast' zijn door Marco Borsato. Ook meldden zich drie voormalig kandidaten van The Voice Kids. Daarnaast kwamen er meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur.

In de video hieronder worden de beschuldigingen aan het adres van Ali en Marco besproken.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

BOOS-aflevering over The Voice al meer dan 7 miljoen keer bekeken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore