Ga naar de inhoud
Entertainment

Yuli dacht dat kindje sliep in draagzak: 'Maar ze was overleden'

Beeld © RTL

In 'Better Than Ever' komen iedere week zeven mensen bij elkaar die eerder meededen aan een talentenjacht. Zij delen hun, vaak bijzondere, verhaal met het publiek. In de vierde aflevering van het populaire programma maakt vooral het verhaal van Yuli Minguel (43) indruk. Ze vertelt op emotionele wijze waarop ze haar dochtertje verloor. En dat maakt veel indruk.

"Veel van die moeders en vaders verstoppen zich"

Yuli deed in 2002 mee aan het eerste seizoen van Idols. Later deed ze nog eens mee aan The voice of Holland. Zelf vindt de zangeres het bijzonder om te zien hoe iedereen 'anders dacht' toen zij meedeed aan de zangcompetities. "Het was heel erg op uiterlijk gericht", vertelt ze. Juryleden zeiden tegen haar dat ze niet 'voldeed aan wat een popartiest kan zijn'. "Het was geen Lizzo-tijd, zoals nu."

Hoewel Yuli al jaren muziek maakt, is er een donkere tijd geweest waarin ze lange tijd geen muziek kon luisteren. "Dat is gebeurd toen ik een ongeluk gekregen heb met mijn kind", vertelt ze. "Ik bracht haar naar de opvang, samen met mijn tweeling. Een heel mooie tweeling. Ik had haar borstvoeding gegeven en toen dacht ik dat ze aan het slapen was. Maar ze was niet aan het slapen. Ze was overleden..." Het gebeurde allemaal terwijl Yuli haar kindje droeg in een draagzak.

Floortje
lees ook:
Floortje verloor liefde voor muziek: 'Gaf stress en spanning'

Jaren later vindt Yuli het belangrijk dat andere moeders en vaders die een kind hebben verloren aan een ongeluk, waar ze ook deel van zijn geweest, zich niet hoeven te verstoppen. "Je mag je verhaal delen. En misschien kan je aan een ander laten zien dat je niet alleen bent. Veel van die moeders en vaders verstoppen zich. Je kunt ze eigenlijk niet zien."

Dan grijpt Yuli naar een dekentje, het dekentje van haar dochter. "Dan voel ik extra die energie", legt ze uit. De woorden van de zangeres raken Martijn Krabbé zichtbaar. Hij kan de tranen dan ook niet bedwingen. "Het geeft me kracht", zegt Yuli nog eens. "Dat is het. Het geeft me kracht."

Rachel
lees ook:
Rachel Kramer open over strijd met lichaam: 'Vond mezelf nooit goed genoeg'

Vervolgens stapt Yuli het podium op om haar Better Than Ever-optreden te geven. Ze zingt 'Hold On' van de Alabama Shakes. Na haar optreden is ze opnieuw zichtbaar geëmotioneerd. Wanneer ze weer plaatsneemt op de bank, zie je de opluchting. "Zo lekker", besluit Yuli dan. 

Better Than Ever zie je iedere zaterdag om 21:30 uur op RTL 4.