Ga naar de inhoud
Entertainment

'Kapsalon' Concertgebouw krijgt officiële waarschuwing van gemeente

Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam heeft het Concertgebouw een officiële waarschuwing gegeven omdat het open was tegen de regels in. In het Concertgebouw was woensdag een 'kapsalon' ingericht als protest tegen de sluiting van cultuurinstellingen vanwege corona.

"Deze waarschuwing is de eerste stap in de handhaving"

De gemeente erkent dat culturele instellingen het zwaar hebben, maar "de regels gelden voor iedereen". "Deze waarschuwing is de eerste stap in de handhaving", aldus een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Het Concertgebouw was woensdag open tussen 09.30 en 11.00 uur, als onderdeel van de actie Kapsalon Theater van Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Maximaal vijftig klanten konden hun haar laten knippen of stylen terwijl het Concertgebouworkest repeteerde onder leiding van dirigent Susanna Mälkki. Bezoekers moesten bij de ingang een coronatoegangsbewijs en een ID laten zien.

Producent
Lees ook:
Producent Rick Engelkes noemt Theater Kapsalon 'sympathiek maar impulsief'

Een woordvoerder van het Concertgebouw bevestigt dat er een waarschuwing is binnengekomen, maar pas nadat de deuren alweer dicht waren gedaan. Tijdens de openstelling zijn er geen boa's langs geweest. "De burgemeester had al per brief aangekondigd dat er een waarschuwing zou volgen als we open zouden gaan. Dat is voor ons geen moment reden geweest om de openstelling af te blazen. De boodschap is voor ons te belangrijk", zegt de woordvoerder. "We hebben al die tijd alle regels opgevolgd, tot in het ridicule aan toe. We wilden nu toch op één moment onze stem laten horen, zeker nu alles open is waar veel mensen komen, zoals de IKEA."

Deze waarschuwing heeft vooralsnog geen consequenties, aldus de Concertgebouw-zegsman. "Als je er meer krijgt, moet je dicht. Maar we zijn al dicht, dus dat is niet aan de orde."

Sanne
Lees ook:
Sanne Wallis de Vries zelf niet bij Kapsalon Theater vanwege corona

Kapsalon Theater is een landelijke actie waarbij mensen in theaters en musea door heel het land een knipbeurt of sportles kunnen krijgen terwijl ze naar een voorstelling kijken. De sector protesteert daarmee tegen het feit dat bijna alle sectoren weer open zijn, behalve de cultuur en de horeca.