Ga naar de inhoud
Ervaringen met Rietbergen

Oud-kandidaten The Voice vertellen in Beau: 'Hij ging voelen'

Nienke Wijnhoven en Kirsten Berkx. Beeld © Videoland

De ontwikkelingen in de zaak rond het seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen het programma The voice of Holland volgen elkaar op. Bij talkshow BEAU schoven twee oud-kandidaten aan, die een beeld schetsten van hoe het er achter de schermen aan toeging.

Eén van hen was Nienke Wijnhoven, zij deed in 2018 mee en wist het onder begeleiding van coach Anouk tot de finale te schoppen. Nienke was destijds slechts 19 jaar en kreeg al snel te maken met Jeroen Rietbergen, de bandleider van het programma en tevens de ex-partner van Linda de Mol. In eerste instantie had ze een positieve indruk van hem. "Het is ook gewoon een heel charmante man, hij is zo lief", zei ze.

'Je bouwt een band op'

Zo vertelt ze over die keer dat ze na een opname in de trein naar huis een appje kreeg van hem met de vraag of ze goed was thuisgekomen. "Je bouwt een dusdanige band op, dat je zelf het moment dat het grensoverschrijdend wordt niet meer ziet, dat punt is zoek."

Seksueel
Lees ook:
Seksueel wangedrag bij The Voice of Holland: dit is wat we tot nu toe weten

Zo maakte Jeroen op een gegeven moment een nogal misplaatste opmerking toen Wijnhoven voor een zangles van de zangcoach op de grond moest liggen. "Hij zei toen: 'Ik zou er wel op willen liggen.'"

'Hij ging even voelen'

En daar bleef het niet bij. "Ik twijfelde of ik dit moest zeggen, maar ik heb toch niks meer te verliezen. Er was een situatie waarin hij zei dat er allemaal studio's boven waren en dat ik die mocht zien." Toen ze boven waren 'ging hij wel even voelen', zei Wijnhoven. In het fragment hieronder is te zien dat ze geëmotioneerd raakt als ze vertelt over de gebeurtenis.

Oud-kandidate The Voice breekt: 'Hij ging voelen'

02:01
In Beau schuiven twee oud-kandidaten aan om te praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom The Voice of Holland.

Marc-Marie Huijbregts viel haar bij. "Jij kan daar niks aan doen hé?". Ook Kees van der Spek draait er niet omheen. "Dat is gewoon strafbaar!"

Kirsten Berkx

Iemand die ook meerdere nare ervaringen met Jeroen had, is Kirsten Berkx, zij deed in het voorjaar van 2017 mee aan het programma en werd uiteindelijk onder begeleiding van coach Sanne achtste. Ze vertelt dat zij in eerste instantie een goede indruk had van Rietbergen, al hoorde ze in de wandelgangen wel al geruchten over hem. "Als muzikant was hij prettig om mee te werken. En tot het moment dat hij een keer een nare opmerking naar mij maakte, heb ik nooit een rare vibe gehad."

Toen Berkx een keer na een repetitie door de gang liep in een soort van 'pyjama' kreeg ze een vervelende opmerking van hem. "Wat heb jij een geil broekje aan, zei hij". Nu ze terugkijkt op deze opmerking, kan ze er nog boos om worden. "Je hebt als man niet het recht om zoiets te zeggen tegen een meisje. Alleen mijn lief mag zoiets zeggen." Toch durfde ze er destijds niks mee te doen. "Ik heb het waarschijnlijk stom weggelachen."

Anouk
Lees ook:
Anouk stopt als coach bij The Voice of Holland: 'Corrupte bende'

Beide vrouwen vonden het erg moeilijk om destijds iets te zeggen. "Op dat moment ga je eerst schuld bij jezelf leggen", legt Wijnhoven uit. Zij kwam er pas na meerdere therapiesessies en gesprekken met haar moeder en vriend achter dat het gedrag van Rietbergen niet door de beugel kon. Ook het destijds erg dikke contract maakte veel indruk op de vrouwen. "Je hebt een contract getekend waarvan je bij god niet meer weet wat er in staat", zo legt Wijnhoven uit. 

Aantijgingen
Lees ook:
Aantijgingen The voice of Holland ook over de grens groot nieuws

Niet alleen Jeroen Rietbergen, maar ook Ali B. ligt momenteel onder een vergrootglas. Tegen de rapper is aangifte gedaan.