Entertainment

Ouders Eva Jinek op jonge leeftijd gevlucht: 'Hele sterke mensen'

16 januari 2022 15:59 Aangepast: 16 januari 2022 17:40
Eva Jinek Beeld © Matthijs Gaat Door 15-01-2022 BNNVARA

Een bijzonder gesprek in 'Matthijs gaat door' zaterdagavond. Eva Jinek (43) sprak daar over haar boek, 'Droom groot', waarin ook een compleet hoofdstuk aan haar moeder gewijd is. Gedurende het gesprek vertelt de presentatrice dat haar moeder het niet makkelijk heeft gehad.

"Dat heeft wel heel veel indruk op hun leven gemaakt"

Het boek van Eva staat vol inspirerende verhalen en de talkshowhost wilde ook graag haar moeder hiervoor interviewen, maar die weigerde vertelt de presentatrice. "Mijn moeder is een heel autonoom iemand, dus ik kon haar niet overtuigen om door mij geïnterviewd te worden, dus ik zei: 'Is goed mama, dan schrijf ik over jou'", aldus het RTL-gezicht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eva Jinek in tranen om zoontje Pax: 'Ik wil dit echt niet'

De ouders van Eva moesten op jonge leeftijd vluchten uit Praag omdat haar vader in het studentenverzet zat. "Hij was toen al twee jaar met mijn moeder", vervolgt de koningin van de late avond het verhaal. "Mijn ouders waren in de veronderstelling, toen 23 en 18 jaar oud, en iedereen om hen heen - mijn grootouders ook: die leefden toen allemaal nog - dat het voor een paar maanden zou zijn. Dat ze 'even' weg zouden gaan en dat West-Europa of de Amerikanen hen wel kwamen redden, de Russen konden toch onmogelijk blijven? Maar dat is, zoals we weten, niet gebeurd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eva Jinek moet veel inleveren voor talkshow: 'Sociaal leven ligt stil'

Haar ouders zijn nooit meer terug naar huis gegaan. Pas na de val van de muur in 1989 mochten ze weer legaal terug, omdat ze persona non grata waren geworden. Uiteindelijk kwamen de vader en moeder van Eva terecht in Nederland, waar ze een studiebeurs kregen en waar ze volgens de presentatrice met 'open armen' werden ontvangen. In Nederland bouwden ze samen een heel nieuw leven op, zonder hun sociale vangnet. "Dat heeft wel heel veel indruk op hun leven gemaakt en dat heeft - zo schrijf ik ook in het boek - mijn moeder voor altijd veranderd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Liefdesproject' van Eva Jinek komt volgende maand uit

Volgens de presentatrice was haar moeder altijd al zelfstandig, maar omdat ze vanaf haar achttiende al op zichzelf was aangewezen, ontwikkelde ze een sterk innerlijk kompas. En dat heeft ook de presentatrice verder gebracht in het leven. Ze legt uit: "Omdat mijn moeder zo onafhankelijk is in haar denken en doen heeft zij mij ook ontzettend geholpen door altijd tegen mij te zeggen: 'Focus je op je werk, op wat je doet. Doe het goed, maar trek je niets aan wat iedereen van je vindt.' Als je zo’n ouder hebt die dat tegen je zegt, dat helpt enorm bij alle grote stappen die je neemt, waardoor je durft."

Matthijs gaat door is elke zaterdag na Wie is de Mol?, rond 21.40 uur, te zien op NPO 1. De aflevering van afgelopen week kijk je hier terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore