Entertainment

Doventolk letterlijk aan de kant gezet bij nieuwe persconferentie

14 januari 2022 11:41 Aangepast: 14 januari 2022 16:10
Irma Sluis Beeld © ANP

We hebben inmiddels ruim veertig persconferenties achter de rug, maar vrijdagavond gaan we er één zien, die zich zal onderscheiden van alle andere. De vertrouwde doventolken die we altijd op de achtergrond zien worden namelijk verplaatst naar een andere kamer, om ruimte te maken voor het uitlegscherm van Ernst Kuipers (62), de nieuwe minister van Volksgezondheid.

Miljoenen mensen zitten elke persconferentie aan de buis gekluisterd om alle informatie over de vernieuwde coronaregels in het land op zich in te laten werken. Maar of het voor iedereen even duidelijk is, dat is nog maar de vraag. Daarom gaat Ernst het even helemaal anders doen. De minister wil doormiddel van een scherm zijn verhaal op een visuele manier overbrengen aan het volk.

Dit betekent dat de gebarentolken niet meer in dezelfde ruimte kunnen staan als de ruimte waarin premier Mark Rutte en Ernst de persconferentie geven. De tolken doen hun werk in een aparte zaal en zijn op televisie in het klein te zien.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Irma Sluis: 'Ik word elke dag nog wel herkend op straat'

Voor Ernst zijn de uitlegschermen minder nieuw. De minister gebruikte al een tijdlang een scherm voor cijfers en grafieken toen hij nog voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) was en de pers wekelijks bijpraatte over het aantal bezette ziekenhuisbedden.

Na de vele persconferenties is doventolk Irma Sluis inmiddels een bekendheid geworden. Dit zegt ze erover in de video hieronder.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Irma Sluis kan niet meer anoniem over straat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore