Ga naar de inhoud
Entertainment

Jan Rot geniet van revanche in De Slimste Mens, wint dageditie

Jan Rot Beeld © NPO/KRO-NCRV

Jan Rot (64) mocht donderdagavond voor een tweede keer meedoen aan het spelprogramma 'De Slimste Mens'. Daarmee ging de laatste wens van de ongeneeslijk zieke zanger, componist en tekstschrijver in vervulling. Hoewel hij naar eigen zeggen regelmatig last heeft van zijn 'chemobrein', was hij alsnog ontzettend fanatiek.

"Als ik heel dom ben, dan kan ik zeggen dat het de chemo is"

Jan won donderdag de dageditie van De Slimste Mens. De cabaretier was met 309 punten zijn tegenstanders, regisseur Johan Nijenhuis en kunstenaar Steef de Jong, te slim af en zal vrijdag weer te zien zijn in het programma.

De zanger en tekstschrijver genoot zichtbaar van het optreden. Bij aanvang van de quiz verontschuldigde hij zich vast voor het geval hij niet goed zou presteren: "Als ik heel dom ben, dan kan ik zeggen dat het de chemo is." Presentator Philip Freriks haakte hier halverwege de uitzending op in en stelde na een voortreffelijke ronde 'nog weinig van die chemo te merken'.

Jan
Lees ook:
Jan Rot keert terug in De Slimste Mens: 'Is mijn laatste wens'

Volgens de regels van het programma mogen kandidaten eigenlijk maar één keer meedoen, maar voor de ongeneeslijk zieke zanger is een uitzondering gemaakt. In het eerste seizoen van De Slimste Mens in 2012 deed de muzikant mee en eindigde hij in de finale, tegenover Arjen Lubach - die uiteindelijk won.

In de zomer kreeg de zanger te horen dat hij uitgezaaide darmkanker heeft. Jan is schrijver van boeken, liedjes en vertaalde de teksten van musicals als Hello Dolly! en Jersey Boys. Ook de teksten van de Nederlandse versie van rockopera Tommy van The Who zijn van zijn hand.

Kijkers
Lees ook:
Kijkers lyrisch over Bettina Holwerda in De Slimste Mens: 'Verademing'

De Slimste Mens zie je iedere werkdag om 20:30 uur op NPO2. Kijk de bijzondere aflevering met Jan Rot hier terug.

Yuki Kempees was dit seizoen ook te zien en vertelde ons zich kapot te zijn geschrokken van de vragen. In onderstaande video doet hij zijn verhaal.

Yuki Kempees 'schrok zich kapot' van vragen De Slimste Mens

01:46