Ga naar de inhoud
Entertainment

Ernst Daniël Smid hoopt op verfilming voorstelling Smelt

Ernst Daniël Smid Beeld © ANP

Operazanger Ernst Daniël Smid (68) wil zijn theatervoorstelling over zijn leven met de ziekte van Parkinson verfilmen. Die voorstelling, genaamd 'Smelt', gaat over een beroemdheid die door de ziekte veranderd in een kwetsbare man. Maar Ernst Daniël komt nog geld tekort om 'Smelt' op het witte doek te krijgen, vertelt hij in een interview aan 'AD'.

"Het is zo belangrijk voor parkinsonpatiënten, hun mantelzorgers en andere naasten dat we deze voorstelling blijvend maken"

Een bedrag van minimaal 70.000 euro is nodig voor de verfilming. ParkinsonNL kan 20.000 euro financieren, het overige bedrag proberen ze via een crowdfunding op te halen. "Het is zo belangrijk voor parkinsonpatiënten, hun mantelzorgers en andere naasten dat we deze voorstelling blijvend maken. En ook heel waardevol voor Ernst," zegt de regisseur van de voorstelling, Rowdy Pelgrim, tegen AD.

Ernst
Lees ook:
Ernst Daniël Smid komt met voorstelling over Parkinson

Er is enige haast bij. De gezondheid van Ernst Daniël, die sinds 2019 aan de ziekte lijdt, gaat hard achteruit. "We leven nog, we zijn nog niet dood", zegt de zanger tegen de krant. "Het wordt tijd om te focussen op wat parkinsonpatiënten nog wel kunnen, in plaats van wat hun niet meer lukt." Hoe lang ze de voorstelling nog kunnen spelen is dan ook spannend, vooral met de gesloten theaters op dit moment.

Volgens de regisseur is het stuk al heel 'filmisch', dus hoeft er weinig aan te gebeuren om het geschikt te maken voor een film. "Wij kunnen hier vrij eenvoudig een theatrale film van maken. Marcel Hensema heeft dat ook gedaan met zijn voorstelling Alles in de hens, dat inspireert ons."

Kijkers
Lees ook:
Kijkers Humberto tot op het bot geraakt door Ernst Daniël Smid en Rob de Nijs

De voorstelling gaat volgens Ernst Daniël over "een grootheid die een wrak wordt", zo zei hij afgelopen november nog tegen de krant. "Zingen is altijd mijn leven geweest. En nu ben ik veranderd in een wrak." Door de ziekte krijgt Ernst Daniël namelijk meer moeite met bewegen en is hij zijn zangstem verloren.

Ernst Daniël Smid trots op eigen autobiografie: 'Enorme eer'

02:09

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore