Ga naar de inhoud
Entertainment

Jan Roos wordt hele dag nageroepen: 'Papzak, vetzak, smeerpijp'

Journalist en columnist Jan Roos (44) wordt de laatste tijd vaak aangesproken op zijn gewicht. Dat vertelde Roos woensdag in een lang interview op NPO Radio 1.

"Ik ben nog nooit zo dik geweest in mijn leven als nu"

"Ik ben nog nooit zo dik geweest in mijn leven als nu", aldus Jan. "Ik hoor de hele dag door: hé papzak, hé vetzak, hé smeerpijp. Is dat leuk? Nee, al heb ik het zelf gedaan. Maar dan ga ik toch niet zeggen: is er misschien een televisieprogramma dat mij uitnodigt zodat ik kan vertellen dat in in mijn zieltje ben geraakt? Grow some balls, doe therapie, zoek een baantje waar je niet de hele dag wordt geconfronteerd met andere meningen."

Jan
lees ook:
Jan Roos: 'Zojuist in elkaar geslagen voor mijn eigen huis'

Jan, die tegenwoordig online het goed bekeken programma Roddelpraat maakt, vertelde ook dat hij het prima zou vinden als zijn twee zoons transgender blijken te zijn. In Roddelpraat worden met regelmaat grappen gemaakt over transgenderpersonen. "Als één van de twee of allebei zeggen: pap, we willen een meisje worden, dan stop ik al mijn geld erin en maak ik twee prachtige wijven van ze. Alleen als ze vragen: vind je dat normaal? Nee, dat niet, maar het is helemaal goed zo. De vraag is: ben je leuk of niet leuk. En dan maakt het niet uit dat je je piemel eraf laat snijden."

De columnist wordt echter heel recalcitrant van de heldenverering die transgenderpersonen tegenwoordig vrijwel automatisch ten deel valt. "In Nederland is het nu zo dat als je Piet heet en je laat je verbouwen en noemt jezelf dan Anja, dan ben je meteen een held. Nou nee, je bent een foutje van de natuur dat rechtgezet is." Volgens de journalist bepaalt alleen de wet de grenzen van wat iemand in Nederland wel of niet kan zeggen.

Jan
lees ook:
Jan Roos moet betalen na mishandeling 16-jarige

Jan krijgt doorlopend scheldkanonnades over zich heen op sociale media. "Heel vaak krijg ik van jongemannen van allochtone komaf berichtjes in de trend van 'kankerlul, ik hoop dat je kanker krijgt'. Ik denk niet dat mijn lichaam dan denkt: nou, Youssef en Achmed willen dat hij kanker krijgt, laten we nu maar beginnen met een vervelende vorm van celdeling. Het zegt meer over de mensen die het versturen dan over mij."