Entertainment

Opbouw Vrienden van Amstel gaat door ondanks mogelijke lockdown

11 januari 2022 12:34 Aangepast: 11 januari 2022 14:57
Beeld © ANP

Hoewel de kans groot is dat de lockdown vrijdag wordt verlengd, wordt 'De Vrienden van Amstel' opgebouwd alsof het evenement zaterdag kan doorgaan. De organisatie heeft daar bewust voor gekozen, ook al is de kans op doorgang "nihil", vertelt producent Machiel Hofman van Tribe Company aan het ANP.

''Als vrijdag tijdens de persconferentie bekend zou worden dat de lockdown niet wordt verlengd, dan moeten we wel klaar zijn''

"We gaan door met opbouwen om de simpele reden dat het zaterdag klaar moet zijn. Als vrijdag tijdens de persconferentie bekend zou worden dat de lockdown niet wordt verlengd, ook al is die kans nihil, dan moeten we wel klaar zijn", zegt Machiel over het evenement dat van 15 tot en met 28 januari gepland staat in Rotterdam Ahoy.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Voorbereidingen voor Vrienden van Amstel Live in volle gang'

Ook het feit dat de organisatie pas in aanmerking komt voor compensatie van de overheid als het evenement vanwege de coronamaatregelen wordt afgeblazen, speelt mee. "Dat is zeker een belangrijke factor, maar we hebben nu nog niet inzichtelijk wat de financiële gevolgen gaan zijn als het niet doorgaat. We bekijken dat steeds per keer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrienden van Amstel LIVE komt volgend jaar met twee extra shows

Bij de opbouw wordt rekening gehouden met verschillende scenario's, zoals bijvoorbeeld het feit dat er extra shows bij zullen komen als het evenement kleiner moet. Een digitaal alternatief komt er niet. "We focussen ons nu echt op de opbouw van een evenement zoals normaal, we hebben geen tijd om naast alle verschillende scenario's die we daarvoor bedenken ook nog een livestream op te tuigen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrienden van Amstel wordt grootste livestreamconcert ooit

Opbouwen voor een evenement waarvan de organisatie al verwacht dat het niet kan doorgaan, valt de crew wel zwaar. "Elke keer dat we Ahoy binnenkomen, moeten we toch even slikken, het doet pijn. We hebben vrijdag vlak voor de persconferentie een generale repetitie in een volledig opgebouwd decor met 21 Nederlandse topartiesten voor niets, dat is vrij dramatisch."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrienden van Amstel LIVE! gaat door, maar dan wel online

Toch beleeft de crew de opbouw niet alleen maar negatief. "Het is toch elke keer dezelfde club mensen die eraan meewerkt. We kunnen met hetzelfde verhaal bij elkaar terecht. Er heerst een gevoel van saamhorigheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duncan helemaal op zijn plek bij Vrienden van Amstel

Machiel roept de overheid op om meer op "langere termijn" te denken. "We hebben duidelijkheid nodig. Wat er nu gebeurt is pijnlijk voor iedereen. Als we weten dat we bijvoorbeeld vanaf mei pas weer mogen, dan is dat balen, maar wel duidelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DI-RECT grote verrassing tijdens Vrienden van Amstel

Het leek er even op dat de 23e editie van De Vrienden van Amstel Live in het het water zou vallen, maar een livestream bood de oplossing. En met groot succes: maar liefst 600.000 huishoudens zagen hoe artiesten als Nick en Simon, Acda en de Munnik, Kraantje Pappie en Maan gisteravond een verlaten Ahoy op de kop zetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore