Entertainment

NVJ: verspreiden Kaag-beelden kan journalistiek belang dienen

06 januari 2022 13:30 Aangepast: 06 januari 2022 14:34

Media die besluiten delen van de livefeed van bijvoorbeeld de belager van vicepremier Sigrid Kaag (60) te delen, moeten deze wel in een duidelijk kader plaatsen en kunnen toelichten waarom zij dat doen. Maar in bepaalde context kan het een journalistiek belang dienen. Dat advies geeft algemeen secretaris Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ donderdag desgevraagd.

Een man stond woensdag met een brandende fakkel voor het huis van Kaag en schreeuwde complotleuzen. Hij deelde deze beelden zelf via sociale media. De man is aangehouden. Sommige media, zoals de RTL-talkshow Beau, besloten delen van deze beelden ook uit te zenden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Onafhankelijkheid Sigrid Kaag-documentaire niet in gevaar geweest'

Het is van belang dat media bij hun redactionele keuze bepaalde journalistieke gebruiken in acht nemen, zegt Bruning. "Stel jezelf altijd de vraag: wordt de privacy van bepaalde personen, zoals in dit geval Kaag, gerespecteerd? Berokken ik de betrokkenen geen schade door de beelden uit te zenden? Weegt de relevantie op tegen de extra aandacht die je de dreiger geeft? Maar binnen die kaders kan ieder medium de eigen afwegingen maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VPRO stelt onderzoek in na omstreden documentaire Sigrid Kaag

"Het verschil tussen een livestream op sociale media en een weergave van delen in bijvoorbeeld een televisieprogramma is dat journalisten kunnen uitleggen wat ze tonen en waarom zij dat doen", legt Bruning uit. "Er valt zeker iets voor te zeggen dat het delen van sommige beelden journalistieke relevantie heeft. Maar elke eindredacteur of journalist moet daar uiteraard zijn eigen keuze in maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD-stemmer Gordon 'gaat vreemd' met Sigrid Kaag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore