Ga naar de inhoud
Entertainment

Coosje Smid zat in een crisis na het overlijden van haar moeder: 'Lang ontkend dat 't niet goed ging'

Coosje Smid in Better Than Ever Beeld © RTL

Talentenjachten schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond. Programma's als 'Idols', 'X-Factor' en 'The voice of Holland' hebben al menig ster voortgebracht, maar wat is er met al die andere talenten gebeurd waar je nu niks meer van hoort? Ze laten in 'Better Than Ever' nog één keer zien wat ze kunnen. In de eerste aflevering is Coosje Smid (31) één van de kandidaten die indruk maakt.

"Op het moment dat mijn moeder stierf, stierf er een gedeelte in mij"

Coosje doet in 2014 mee aan het vierde seizoen van The voice of Holland. Het is een periode waar ze met moeite op terugkijkt, omdat haar moeder vlak daarvoor is overleden en bij haar vader, Ernst Daniël Smid, Parkinson is geconstateerd. Ze was in die periode naar eigen zeggen te kwetsbaar voor een avontuur op nationale televisie.

"Ik heb lang ontkend dat het eigenlijk helemaal niet goed met mij ging. Ik ben lang niet aan rouwen toegekomen. Rouwen is ook loslaten. Ik vind het heel moeilijk, omdat ik zoveel van mijn moeder hield, om haar los te laten." Ze sprak met niemand over het verdriet en het verlies. Als iemand vroeg hoe het ging, was het antwoord standaard: 'Komt goed, niks aan de hand'. 

Kijkers
Lees ook:
Kijkers Humberto tot op het bot geraakt door Ernst Daniël Smid en Rob de Nijs

"Ik heb veel te lang gedacht dat het goed ging, totdat het mij een keer ging inhalen." Een paar jaar geleden belandde Coosje in een crisis. "In 2017 was ik suïcidaal en daar ben ik heel erg van geschrokken. Het vuur dat in mij brandde als artiest, zangeres en actrice was gedoofd. Op het moment dat mijn moeder stierf, stierf er een gedeelte in mij. Niks interesseerde mij meer (...) tot ik in 2017 helemaal niks meer voelde."

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Het gaat inmiddels een stuk beter met Coosje: ze heeft de lust in het muziek maken en het zingen weer teruggevonden. Niet alleen kan ze nu haar verhaal delen met de rest van Nederland, maar ook de kans grijpen om nog een keer voor het grote publiek te zingen. Haar bijzondere cover van 'Ze huilt maar ze lacht' ontroert iedereen in de zaal:

Coosje Smid ontroert met 'Ze Huilt Maar Ze Lacht'

03:15
Kijkers
Lees ook:
Kijkers Rooijakkers geroerd door Ernst Daniël Smid: 'Zo schrijnend'

Better Than Ever is iedere zaterdag om 21.40 uur te zien bij RTL 4, of kijk het programma (vooruit) bij Videoland.