Ga naar de inhoud
Entertainment

De Reis Van Je Genen herenigt vader en dochter na 35 jaar

De Reis Van Je Genen Beeld © De Reis Van Je Genen

De geadopteerde Ellen, nu 35, krijgt als 14-jarig meisje te horen dat haar biologische moeder niets met haar te maken wil hebben en haar niet wil helpen in de zoektocht naar haar vader. Toch geeft Ellen niet op: ze heeft nu de hulp van Caroline Tensen (57) en het team van 'De Reis Van Je Genen' ingeschakeld. Lukt het hen vader en dochter na al die jaren samen te brengen?

"Toen ik hoorde dat er nog een dochter rondloopt, dat vond ik hartstikke leuk"

Voordat ze wordt geadopteerd door Huub en Irma komt Ellen - vlak na haar geboorte - in een tehuis terecht. "Het meest liefdevolle, warme gezin waarin ik terecht kon komen", zo beschrijft Ellen haar familie, die ook bestaat uit een oudere broer. Ze is dankbaar voor haar ouders, maar al op vroege leeftijd is ze nieuwsgierig: op wie lijk ik? Waarom ben ik afgestaan?

Als Ellen veertien is gaat ze dan ook op zoek naar haar biologische moeder. Die wordt gevonden, maar laat via de bemiddelende instantie weten niets met haar dochter te maken te willen hebben. "Dat was heel pijnlijk", blikt Ellen terug. "De vraag waarom ze me had afgestaan werd niet beantwoord. Alsof ik iets verschrikkelijks ben. Voor mijn gevoel was het of het voor de tweede keer plaatsvond. Want ze heeft me met de geboorte afgestaan en weer opnieuw."

Caroline
Lees ook:
Caroline Tensen teleurgesteld na DNA-onderzoek: 'Altijd gedacht!'

Als Ellen volwassen is vraagt ze haar dossier op bij de Kinderbescherming. Het verslag geeft een paar antwoorden, maar het is voor Ellen niet genoeg en, ondanks de eerdere afwijzing, benadert ze haar moeder opnieuw. Ze vindt haar via social media en stuurt haar een bericht waarin ze schrijft dat ze recht heeft op een eenmalige ontmoeting. "We hebben koffie gedronken, een uur samen gekletst. Het was een heel normale vrouw. Ze heeft een stukje uit kunnen leggen, haar kant van het verhaal, waarom ze me destijds afstond. Maar ik proefde vooral veel angst", weet Ellen nog.

De biologische moeder van Ellen geeft tijdens het gesprek aan onvrijwillig met iemand te zijn geweest en zich daar niets van te kunnen én willen herinneren. Voor Ellen komt dat nieuws niet geheel als een verrassing, want in het dossier van de Kinderbescherming stond al hetzelfde. "Maar voor mijn gevoel klopte het verhaal niet", vervolgt ze. "Het voelde niet puur." 

Caroline
Lees ook:
Caroline stuit op bijzonder toeval in De Reis Van Je Genen

Wat er ook is gebeurd, Ellen wil weten wie haar vader is. Een DNA-test matcht haar met drie broers, van wie er één haar vader is. Voordat ze benaderd worden door Caroline en haar team, leggen ze eerst contact met de biologische moeder van Ellen. Het gesprek loopt niet heel soepel en de moeder van Ellen geeft wederom aan niet over de situatie te willen praten. Ook de namen van de drie broers zeggen haar helemaal niets.

Maar als Caroline de jongste broer belt, gaat er bij hem een belletje rinkelen: zijn broer die in Zuid-Amerika woont zou de vader van Ellen zijn. Net als Caroline haar het nieuws wil komen vertellen, ontvangt Ellen een e-mail van haar biologische moeder. "Als ik het van iemand niet verwacht had, was het van haar", aldus Ellen. In de mail geeft de de moeder van Ellen aan dat ze geschrokken is van het belletje van Caroline en dat er één naam bijzat waarmee ze contact heeft gehad: Paul. "Ze geeft ook aan dat ze nooit bij die naam stil heeft gestaan omdat ze weken later dat onvrijwillige moment met iemand heeft gehad. Ze ging ervan uit dat ik daaruit tot stand ben gekomen."

Vader
Lees ook:
Vader wijst ontmoeting met zoon af in De Reis Van Je Genen

Paul heeft dan ook nooit geweten dat hij een dochter heeft. "Hij was in shock", vertelt Caroline aan Ellen. Er is alleen één klein probleempje: hij woont in Uruguay. Daar werkt de 57-jarige Paul voor een groot Nederlands transportbedrijf. Uit een eerdere relatie heeft Paul al een zoon en een dochter. "Toen ik hoorde dat er nog een dochter rondloopt, dat vond ik hartstikke leuk", vertelt hij. "Ik ben echt blij voor de ouders die Ellen opgevoed hebben, daar ben ik echt dankbaar voor. Dat heeft me ook heel veel… het is emotioneel voor mij dat ze haar opgevoed hebben. Daar had ik ze graag voor willen bedanken, maar helaas zijn ze er niet meer. Het is een godsgeschenk dat ze bij hen terechtkwam." De hereniging tussen vader en dochter is dan ook emotioneel en gaat gepaard met heel veel knuffels. 

De Reis Van Je Genen zie je elke dinsdag om 20.30 uur op RTL 4 of kijk alvast vooruit bij Videoland.

Teleurgestelde Caroline Tensen: 'Ik heb geen Italiaans bloed'

02:52