Ga naar de inhoud
Entertainment

Ewout wil kracht van kinderen Peter R. de Vries laten zien in docu

Beeld © RTL

Vanavond is om 20.30 op RTL 4 de documentaire 'Staand verder leven: Na de moord op Peter R. de Vries' te zien. Ewout Genemans, de maker van de documentaire, hoopt vooral 'de kracht van de kinderen' van Peter te laten zien, zo vertelt hij aan het ANP. De documentaire gaat over de impact die zijn dood op het land heeft gehad, 'maar ook de impact die Peter zelf heeft gemaakt'.

"Ik heb lang aan het idee moeten wennen dat het echt zo was"

"Ik heb heel veel bewondering voor Royce en Kelly," zo vertelt Ewout. "Naast het verlies van hun vader, krijgen ze te maken met zijn enorme nalatenschap. Wat is gebeurd is enorm verdrietig, maar het heeft zich snel omgezet in een kracht waarmee ze zijn opgestaan en zijn gaan handelen."

Nieuwsuur
Lees ook:
Nieuwsuur toont niet eerder uitgezonden interview met Peter R. de Vries

Zo is Kelly voorzitter geworden van Stichting De Gouden Tip. Die richtte haar vader vlak voor zijn dood op voor de vermiste studente Tanja Groen. Peter wilde zo geld inzamelen voor de gouden tip die de zaak zou oplossen. Daarnaast stond Royce de familie van Nicky Verstappen bij in het hoger beroep. Iets wat zijn vader, die nauw betrokken was bij de familie van het vermoorde jongetje, eerder deed. "Het is een heel sterk team, die twee. Daar zit zo'n enorme power in."

Informant
Lees ook:
Informant niet gehoord in zaak Peter R. de Vries

De dood van Peter maakte veel los in Nederland. Talloze mensen brachten bloemen naar de Lange Leidsedwarsstraat, waar de journalist werd doodgeschoten. Maar ook bezochten duizenden mensen Koninklijk Theater Carré, waar naast een besloten ook een publiek afscheid werd gehouden.

Beau
Lees ook:
Beau schiet vol na zien laatste interview met Peter R. de Vries

Peter was geen onbekende voor Ewout. De documentairemaker had eerder intensief contact met hem, toen hij een documentaire over de zaak van Nicky Verstappen maakte. "Ik was net als heel Nederland geschrokken door wat er was gebeurd", vertelt hij. "Ik heb lang aan het idee moeten wennen dat het echt zo was. Maar de volgende stap is dat je gaat beseffen hoeveel Peter eigenlijk betekend heeft."

Lievelingslied
Lees ook:
Lievelingslied Peter R. de Vries snelste stijger in top 2000

Het zette hem aan het denken, zegt hij. "Ik dacht, moeten we niet iets maken over de impact die hij heeft gemaakt?" Hij benaderde Royce, die hij al kende, en Kelly. "Ze hebben er even over moeten nadenken. Maar ze hadden er een goed gevoel bij." Want het leek ze een mooi idee dat er een document komt over hun vader. "Zo kunnen ze laten zien wat hun vader betekend heeft, op een manier die hen mooi lijkt. Een document voor anderen, en voor henzelf. Iets waar ze zelf echt betrokken bij zijn geweest."

Kelly, de dochter van Peter, vertelt in onderstaande video hoe de dagen na de aanslag op haar vader waren. 

Dochter Peter R. over dagen na de aanslag op haar vader

01:00