Ga naar de inhoud
Entertainment

Ook de zestiende Top 2000 is bijzonder voor Jan-Willem Roodbeen

Jan-Willem Roodbeen met Jeroen Kijk in de Vegte en Danny Vera Beeld © ANP

Hoewel Jan-Willem Roodbeen (44) dit jaar zijn zestiende Top 2000 beleeft, heeft hij er 'meer dan ooit' naar uitgekeken. Na nog een coronajaar heeft de dj extra veel zin om 2021 feestelijk af te sluiten met de eindejaarslijst van NPO Radio 2.

"Het klinkt misschien wat aanstellerig om te zeggen over een hitlijst, maar het geeft de tijdsgeest weer"

De 23e 'lijst der lijsten' werd op kerstavond even na middernacht afgetrapt. Jan-Willem en zijn vaste collega Jeroen Kijk in de Vegte hebben zaterdagochtend hun eerste twee uurtjes gepresenteerd. Waar Jan-Willem naar eigen zeggen normaal gesproken wat meer tijd nodig heeft voordat hij 'er helemaal inzit', is dat dit keer niet het geval. "Er hing meteen een heel lekkere energie", zegt de dj tegen het ANP.

Top
Lees ook:
Top 2000 officieel van start gegaan op Radio 2

De hitlijst blijft bijzonder voor Jan-Willem, ook al doet hij het voor de zestiende keer. "Je zou denken dat je er dan wel klaar mee bent, maar het is niet zomaar een lijstje van 2000 nummers. Het klinkt misschien wat aanstellerig om te zeggen over een hitlijst, maar het geeft de tijdsgeest weer. We nemen collectief afscheid van een jaar."

Bijzonder aan de lijst van dit jaar is bijvoorbeeld dat 'Radar Love' van Golden Earring van 33 naar 6 is gestegen omdat de Haagse rockband dit jaar heeft aangekondigd te stoppen vanwege de ziekte van gitarist George Kooymans. Ook Doe Maar heeft een bewogen jaar achter de rug omdat frontman Henny Vrienten ziek is. Voor sommige luisteraars een reden om op de band te stemmen. "Wij draaiden vanochtend 'Als Je Wint' van Herman Brood en Henny Vrienten en kunnen de reden zien waarom mensen op nummers stemmen. Dat was voor velen toch om een hart onder de riem te steken. Een mooie manier om iemand te steunen."

Lievelingslied
Lees ook:
Lievelingslied Peter R. de Vries snelste stijger in top 2000

De nummer 1, die op oudejaarsdag vlak voor middernacht is te horen, is dit jaar weer 'Bohemian Rhapsody' van Queen. Vorig jaar werd de rockband door Danny Vera met 'Roller Coaster', nu op plek 2, van de troon gestoten. "Ik kon dit jaar echt niet voorspellen wat het zou worden. 'Roller Coaster' geldt inmiddels ook als een soort evergreen en was vorig jaar de perfecte nummer 1 omdat het zo goed het gevoel van iedereen vertegenwoordigde. Logisch dat hij nog steeds zo hoog staat."

Net als vorig jaar is het Top 2000 Café vanwege de coronamaatregelen volledig digitaal. Dat is jammer, vindt Jan-Willem, maar het heeft ook zijn voordelen. "Er is nu plek voor iedereen, het café kon vol zitten, maar nu kan iedereen meedoen. Het is ook wel bijzonder dat je mensen thuis een feestje ziet bouwen. Dat kinderen in een onesie op de bank de nummers waarop hun ouders hebben gestemd zitten mee te blèren."

Ruud
Lees ook:
Ruud de Wild noemt uitblijven publiek in Top 2000 Café 'een domper'