Ga naar de inhoud
Entertainment

Renze Klamer mag eindelijk terug naar Nederland na coronabesmetting

Renze Klamer (32) mag zijn koffers weer pakken om na een bijna twee weken langer verblijf in Zuid-Afrika eindelijk huiswaarts te keren. De presentator zit al sinds 4 december vast in Johannesburg en kon vanwege een coronabesmetting niet eerder terug.

Op Twitter deelde Renze 'een klein frustratiedraadje' over de tegenstrijdige reisinformatie die de overheid en luchtvaartmaatschappij KLM online deelden. De partijen hebben namelijk andere voorwaarden voor de terugkeer met een positieve coronatest op zak.

Renze
lees ook:
Renze Klamer over Khalid & Sophie: 'Niet chic om daar wat over te zeggen'

De voormalig presentator van De Vooravond testte vlak voor vertrek op 4 december positief en ging daarna 'netjes in quarantaine'. Voor de terugvlucht woensdag moest Renze - dacht hij - een positieve PCR-test van elf dagen oud, een positieve test van minder dan 48 uur geleden en een artsenverklaring laten zien. Dat bleek echter niet voldoende.

Volgens de Engelstalige site van de overheid moeten reizigers namelijk een antigeentest overhandigen, terwijl dat volgens de Nederlandse site niet nodig is. Op locatie zei KLM tegen Klamer dat hij inderdaad zo'n bewijs moest hebben, terwijl hij zelf had gelezen dat dit niet hoefde. Het resulteerde in een gefrustreerde Klamer die daardoor 'extra hotel- en testkosten' had en ook zijn kinderen nog langer niet kon zien.

Renze
lees ook:
Renze Klamer reageert op Sander Schimmelpenninck-roddel

Donderdagavond kon de presentator echter mededelen dat zijn terugreisverzoek was ingewilligd. Hij is negatief getest en kan dus terug. Daarnaast kreeg hij excuses van KLM en het ministerie van Volksgezondheid, dat erkende dat de informatie die online wordt gepresenteerd 'tegenstrijdig en verwarrend' is. Meer daarover in de video hieronder.

Renze Klamer mag na weken terug naar Nederland: 'Heb excuses gekregen'

00:45