Ga naar de inhoud
Entertainment

Lievelingslied Peter R. de Vries snelste stijger in top 2000

Peter R. de Vries Beeld © ANP

Royce de Vries (32) voorspelde het onlangs al en nu blijkt het ook zo te zijn: het nummer 'Guaranteed', één van de favoriete nummers van zijn vader Peter R. de Vries, is dit jaar de grootste stijger in de top 2000. 'La Bohème' van Charles Aznavour uit 1966 is de hoogste nieuwe binnenkomer op 278.

De tekst van 'Guaranteed' bevat het levensmotto van de in juli overleden misdaadverslaggever: 'on bended knee is no way to be free'. Het liedje stijgt van 1548 naar 227, een verschil van 1321 plaatsen. Eerder werd al bekend dat zijn andere favoriete nummer 'Procol Harum' op de derde plaats is geëindigd. Royce liet destijds weten erg ontroerd te zijn. 

Royce de Vries ontroerd door Top 2000-eerbetoon aan z'n vader

06:26
Royce
Lees ook:
Royce de Vries verwacht nog een favoriet van pa hoog in Top 2000

'La Bohème' is het oudste lied dat als hoogste binnenkomt in de Top 2000. Het lied kreeg afgelopen jaar extra aandacht dankzij de tv-show Chansons! en André van Duins vertolking daarvan in verschillende programma's. Andere hoge binnenkomers zijn 'Overkant' van Suzan & Freek en Snelle (381) en 'Easy On Me' van Adele (457).

NPO
Lees ook:
NPO Radio 2 blijft liedjes van Marco Borsato in Top 2000 draaien

Een opvallende herintreder is 'Dolce Vita' van Ryan Paris op 1560. De song, die afgelopen jaar in een tv-commercial te horen was, keert na twintig jaar afwezigheid terug in de lijst. Nog niet eerder zat er zo'n lange periode tussen twee noteringen.

Queen blijft de act met de meeste hits in 'de lijst der lijsten'. De band is er dit jaar met 35 liedjes bij, eentje meer dan vorig jaar. De tweede plaats is voor The Beatles met 31 nummers; gevolgd door ABBA, U2, Bruce Springsteen en The Rolling Stones: alle met 23.

Radio
Lees ook:
Radio 2 reikt Top 2000 Award uit aan Golden Earring

De Top 2000 begint rond middernacht op eerste kerstdag. Jeroen van Inkel draait na de opening door Bart Arens het eerste nummer: 'Promises Of No Man's Land' van Blaudzun. De nummer 1, 'Bohemian Rhapsody' van Queen, is op oudejaarsdag vlak voor de jaarwisseling te horen.