Ga naar de inhoud
Entertainment

Conference Peter Pannekoek verplaatst van Groningen naar Carré

Peter Pannekoek Beeld © ANP

De oudejaarsconference van Peter Pannekoek (35) zou eigenlijk te zien zijn in de Stadsschouwburg Groningen, maar gaat nu toch naar Carré. Met de huidige coronamaatregelen passen er meer mensen in de Amsterdamse zaal dan in die in Groningen. "Erg jammer", vertelt Peter, die erg gesteld is op de Groningse zaal en zijn publiek, aan het ANP. "Het is zo'n knusse zaal, met fijn publiek en kroegen zonder sluitingstijd, maar door die coronamaatregelen wordt het allemaal erg lastig."

"Je hebt tijdens een WK 17 miljoen bondscoaches in Nederland, dat is tijdens een oudejaarsconference bijna net zo"

Met de huidige maatregelen moet het publiek 1,5 meter uit elkaar zitten, iets wat in Carré door de opzet nu eenmaal makkelijker gaat. Toch vindt Peter het op z'n zachtst gezegd geen straf om in Carré te staan: normaliter is de zaal altijd volgeboekt tijdens de feestdagen, maar door corona was er ruimte. De kaartverkoop voor de conference is inmiddels begonnen.

Peter
Lees ook:
Peter Pannekoek in paniek door vraag in De Slimste Mens

De voorstelling noemde hij gekscherend Nieuw Bloed. Daarmee doelt hij onder andere op het feit dat hij de eerste van de nieuwe generatie cabaretiers is die een NPO-oudejaarsconference gaat doen. Cabaretiers als Claudia de Breij, Theo Maassen en Youp van 't Hek gingen hem meerdere malen voor. "Ik moest die titel al ver van tevoren opgeven, dus ik vond dit wel grappig. Het kan ook verwijzen naar corona of de nieuwe bestuurscultuur, dus het past wel." In zijn show speelt corona ook een rol. "Hopelijk is dit de laatste conference die over corona gaat, maar het onderwerp biedt ook mooie kansen", vertelt de 35-jarige cabaretier. "Wat het doet met de samenleving, hoe we dingen met elkaar oplossen. Je hebt zelden zo'n onderwerp voorhanden: iets wat echt iedereen ervaart."

Humberto
Lees ook:
Humberto zet Peter Pannekoek voor het blok: 'Wat is dit voor vraag?'

Peter is tevreden over de voorstelling, maar vindt het ook enorm spannend. "Ik vind het een belachelijk mooie traditie die je nergens anders ter wereld ziet, maar daardoor ligt er ook een enorme druk op", aldus de cabaretier. "Ik vergelijk het weleens met het bondscoachschap. Je hebt tijdens een WK zeventien miljoen bondscoaches in Nederland, dat is tijdens een oudejaarsconference bijna net zo."

Iets anders waar Peter benieuwd naar is, is het spelen voor een halflege zaal, want hij speelt naar eigen zeggen het liefst in 'een volle, kolkende zaal'. "Herman Finkers stuurde mij pas een heel mooi berichtje over de afstand die mensen in het publiek moeten houden: 'Het publiek steekt elkaar door de afstand minder snel aan met het virus, maar ook minder snel met de lach.' Dat vond ik wel een mooie."