Ga naar de inhoud
Entertainment

Opnieuw inleidende zitting over moord Peter R. de Vries

Peter R. de Vries Beeld © ANP

De rechtbank in Amsterdam wijdt maandag een tweede inleidende zitting aan de zaak over de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Verdachten zijn Delano G. (22) en Kamil E. (35).

"Hele passages zijn weggelakt''

Op de eerste - beladen en drukbezochte - zitting, half oktober, waren beide verdachten aanwezig. Onder anderen de familie van Peter en vele vrienden en collega-misdaadverslaggevers waren er, evenals vriend en advocaat Peter Schouten met wie Peter samen kroongetuige Nabil B. bijstond in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De reden voor de moord is niet bekend, maar aangenomen wordt dat deze met zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige te maken heeft.

Ewout
lees ook:
Ewout Genemans maakt docu over impact moord Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie verdenkt Delano G. ervan De Vries op 6 juli in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam te hebben neergeschoten, na diens optreden in het programma RTL Boulevard. Peter werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.

E. ontkende tijdens de vorige zitting de beschuldigingen. Ook beweerde hij dat hij geen voorverkenning heeft gedaan, een week voor de moord, zoals justitie stelt. Volgens zijn advocaten was E. slechts gevraagd iemand van en naar Amsterdam te rijden en wist hij niet dat de misdaadverslaggever doodgeschoten zou worden. G. deed er het zwijgen toe. Zijn advocaat Ronald van der Horst uitte wel flinke kritiek op het onderzoeksdossier van het OM. Daarin zijn volgens hem alle namen, behalve die van de verdachten en hun naasten, geanonimiseerd.

Zoon
lees ook:
Zoon Royce herdenkt geboortedag Peter R.: 'Missen hem iedere dag'

De politie kon Rotterdammer G. en zijn Poolse medeverdachte Kamil E. uit Maurik vrij snel na de aanslag arresteren. De Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd. Het tweetal werd op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam, klemgereden en aangehouden.

Dat bemoeilijkt de verdediging, zei de raadsman. Hij sprak zelfs van de vrees voor "een spookproces". "Hele passages zijn weggelakt. Ook deskundigen van het NFI en de forensische opsporing zijn allemaal anoniem. Dat geldt ook voor de medewerkers van het OM en de rechter-commissaris. Op basis van zo’n dossier kan wat ons betreft geen recht worden gedaan."

De moord op Peter bracht een nationale schokgolf teweeg. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van kroongetuige B. doodgeschoten.