RTL Boulevard Columns

'Naast een onbezorgde verjaardag gun ik Britney een vrij leven'

02 december 2021 12:21 Aangepast: 02 december 2021 12:23
Britney Spears Beeld © Getty Images

Een onbezorgde veertigste verjaardag die ze op vakantie met haar verloofde kan vieren: lange tijd was dit voor Britney Spears een droom, meer niet. Maar na het einde van de bijna veertien jaar durende ondercuratelestelling is de zangeres sinds 12 november 2021 een vrije vrouw en kan ze doen en laten wat ze wil. En dat doet ze dan ook.

"Het is door alle schandalen van de afgelopen jaren makkelijk te vergeten wie Britney Spears was"

Het feestvieren begon drie weken geleden al meteen. ‘Ik vier de komende twee maanden mijn vrijheid en verjaardag’, schreef Britney op Instagram. Een fijne plek om te zijn tegenwoordig, want waar haar sociale media de laatste jaren vooral lieten zien hoe enorm slecht het met de zangeres ging, is het nu hét uithangbord van een vrouw die doet waar ze zin in heeft. Zoals altijd het geval had moeten zijn.

Een openhartig interview met Oprah was voor mij - en alle andere fans - waarschijnlijk het ultieme verjaardagscadeau geweest vandaag. Dat krijgen we niet en dat is meer dan prima. Ik gun haar vooral een dag waar ze níet hoeft te werken. Waar ze plezier maakt en doet waar ze zin in heeft. Want dat is eigenlijk de Britney zoals we ooit hebben leren kennen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo viert Britney Spears haar 40ste verjaardag

Het is door alle schandalen van de afgelopen jaren namelijk makkelijk te vergeten wie Britney Spears was. Het is niet alleen de vrouw die in een breakdown terechtkwam na een bittere strijd om de voogdij met haar ex-man Kevin Federline. En ook niet alleen de vrouw die met kaalgeschoren hoofd een fotograaf aanviel op het meest kwetsbare en verdrietige moment van haar leven. Ze is naar eigen zeggen vooral een moeder. Een vrouw. Die haar carrière in de showbizz oprecht ziet als haar werk - niet als een levensdoel.

Britney heeft een bijzondere en niet alledaagse veertig jaar achter de rug. Als elfjarig meisje begon ze al met werken in het Amerikaanse tv-programma The Mickey Mouse Club, waar óók Christina Aguilera, Justin Timberlake en Ryan Gosling in schitterden. Na het stoppen van de show zat Britney in zak en as, want beroemd worden was haar droom. Of nou ja, in ieder geval die van haar ouders. Toen ze in 1999 wereldwijd doorbrak met 'Baby One More Time', lag zo’n beetje de hele wereld aan haar voeten. Ze was in een klap dé popprinses van die tijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrije Britney Spears geniet van een dagje shoppen

Vrijheid en creatieve controle is één van de geheimen van het succes van Britney. Of het nou ging om danspasjes, nummers of concertreeksen: lange tijd hield ze zelf de touwtjes in handen. Soms stuntelig, met niet de zuiverste uithalen tijdens optredens en ongemakkelijke interviews. Maar altijd was duidelijk: Britney is wie ze is en dat krijg je ook te zien. Op haar ultieme hoogtepunt in 2004 besloot ze dat het tijd was om moeder te worden. De manier waarop was uiteindelijk misschien niet de makkelijkste, maar ze dééd het. Dat het daarna heel snel enorm bergafwaarts ging, had niemand kunnen bedenken, inclusief Britney zelf.

Een periode van veel feesten (met onder anderen Paris Hilton en Lindsay Lohan, weet je het nog?) volgde. Britney deed vooral waar ze zélf zin in had, alsof ze haar puberteit inhaalde. De krantenkoppen boorden haar de grond in en ondertussen lag Britney privé in scheiding van Kevin, de vader van haar zoontjes. Tussen het feesten en de persoonlijke misère door schreef ze wat nu als een van haar meest geprezen albums wordt gezien: Blackout. Een titel die niet beter gekozen had kunnen worden, want begin 2008 - na een tumulteuze periode van twee jaar - ging het licht letterlijk uit toen Britney onder curatele kwam te staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britney zwengelt oude vete met Christina Aguilera weer aan

Op 1 februari 2008 kreeg James Spears, Britneys vader, volledige zeggenschap over haar leven. Als eigen persoon hield Britney op te bestaan. In de jaren die volgden vloog ze de hele wereld over, verdiende ze miljoenen met allerlei parfumdeals, deed show na show in Las Vegas en nam meerdere albums op. Waarbij ze - in tegenstelling tot haar wensen - niet één beslissing zelf kon nemen. Ze werd geleefd. Gevangen als een vogeltje in een kooi. Of zoals haar vader het noemde: een kostbaar racepaard dat je goed moet beschermen.

Dat Britney zelf liever op vakantie wilde, haar kinderen vaker wilde zien of zelfs nog méér kinderen wilde, deed niet ter zake. Jarenlang wist niemand wat er zich achter de trieste blik van Britney Spears afspeelde, tot het doorzettingsvermogen van de Free Britney-beweging de zaak aan het licht bracht. Met als kers op de taart de uitgebreide speech van Britney aan de rechter op 23 juni 2021, waardoor álles in een stroomversnelling raakte. Een eigen advocaat, een helder plan en een duidelijk toekomstperspectief resulteerden uiteindelijk in Britney’s eigen Onafhankelijkheidsdag drie weken geleden. Eindelijk vrij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britney Spears spreekt bezorgde fans toe: 'You guys rock!'

Behalve een onbezorgde verjaardag vandaag, gun ik Britney Spears ook een vrij leven. Waarbij ze de komende tijd kan genieten van haar verloofde, het uitzoeken van een trouwjurk, het dromen van haar grote dag en het leven daarna. Mocht ze besluiten om tóch weer de studio in te duiken voor een nieuwe plaat, graag!

Ik kan niet wachten om het eigen en unieke geluid van de ‘Classic Britney’ terug te krijgen. Maar als ze ervoor kiest om totáál uit de spotlights te stappen en nooit meer iets te doen, heb ik daar ook respect voor. Sterker nog: ik zou die stap als allerbeste begrijpen. Gezond blijven, zich geliefd voelen en de talloze wonden van de afgelopen tijd laten helen. Dat is het allerbeste cadeautje dat Britney zichzelf, maar ook de fans, kan geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore