Ga naar de inhoud
Entertainment

Erik van Muiswinkel had 'kippenvel' tijdens comeback Hoofdpiet

Erik van Muiswinkel Beeld © ANP

Erik van Muiswinkel (60) had 'een kippenvelmomentje' toen hij na vijf jaar weer de rol van Hoofdpiet mocht vertolken. Dat vertelde hij maandag in het 'NOS Radio 1 Journaal'. "Het voelde alsof ik even in een tijdmachine had gezeten. Vroeger mocht ik natuurlijk elk jaar als Hoofdpiet mijn troepen toespreken. Al die herinneringen kwamen weer terug."

"Het feest werkt net zo goed zonder die 19e-eeuwse karikatuur die we eerst hadden"

De 60-jarige cabaretier verliet in 2016, samen met zijn collega Jochem Myjer, na twee decennia het Sinterklaasjournaal omdat zij vonden dat de kleur van Piet niet snel genoeg veranderde. RTL besloot dat jaar wel afscheid te nemen van de traditionele zwart geschminkte Piet. De NTR wachtte nog drie jaar voordat de transformatie was voltooid.

Is
Lees ook:
Is Sinterklaas wel gevaccineerd? Dieuwertje Blok geeft antwoord

Eric vertolkt nu de rol in de YouTube-serie De Staff van Sinterklaas. Deze wordt gemaakt in samenspraak met Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. De Pieten in de serie hebben een warme, door de zon gekleurde teint omdat zij het grootste deel van het jaar in Spanje verblijven. De pakjes worden bezorgd met een speciale gouden sleutel, waardoor de schoorsteen en zelfs roetvegen verleden tijd zijn.

Bijzondere
Bekijk ook:
Bijzondere beelden Peter R. en Royce in nieuwe Sinterklaasfilm

De cabaretier is blij dat de afgelopen vijf jaar zoveel steden afscheid hebben genomen van de zwart geschminkte Pieten. "Het gaat erom dat de Pieten er feestelijk uitzien", stelde hij op Radio 1. "De nieuwe kleur maakt voor de kinderen, voor de sfeer van het feest en voor de eventuele herkenbaarheid waar tegenstanders altijd op wijzen helemaal niets uit. Het feest werkt net zo goed zonder die 19e-eeuwse karikatuur die we eerst hadden."

Erik
Lees ook:
Erik van Muiswinkel na vijf jaar terug als Hoofdpiet (maar wel anders)

Overigens kijkt hij nog altijd trouw naar het Sinterklaasjournaal, bekent hij. De cabaretier is vol lof voor zijn opvolger, Niels van der Laan: "De Hoofdpiet die er nu rondloopt is geniaal." De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Staff van Sinterklaas is vanaf maandag te zien op YouTube.