Entertainment

Andries Knevel verlaat na 43 jaar de EO: 'Met opgeheven hoofd weg'

15 november 2021 08:23 Aangepast: 15 november 2021 16:34
Andries Knevel Beeld © ANP

Andries Knevel (69) gaat na 43 jaar weg bij de EO. De omroep en de presentator nemen per 1 december 'in dankbaarheid' afscheid van elkaar, maakte de EO maandag bekend. De omroep zegt 'erop te vertrouwen dat Andries zijn passies vanaf 2022 op andere manieren vorm zal weten te geven'.

"Ik zit nog steeds te wachten op het telefoontje van Jan Slagter"

Het afscheid van Andries wordt gevierd met een black gospel-concert. Dit zal, afhankelijk van de coronamaatregelen, in januari plaatsvinden.

Andries ging een aantal jaar geleden met pensioen, maar bleef op basis van tijdelijke contracten nog wel programma's maken voor de EO. "Hij zou nu een halfjaar niet meer voor ons kunnen werken", legt een woordvoerder uit. "Andries wordt binnenkort ook zeventig jaar. Het voelde als een natuurlijk moment om na te denken of hij daarna nog wel terug wilde komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Andries Knevel: Zal ik helemaal herstellen?

Sinds 1978 is Andries van grote betekenis geweest voor de EO. Naast zijn rol als presentator was hij ook jarenlang medebestuurder van de omroep. Hij maakte programma's als Knevel op Zaterdag en de latenighttalkshow Knevel en Van den Brink.

"Andries heeft de EO kleur gegeven door vanuit zijn geloof het maatschappelijk debat te voeren", zegt EO-directeur Arjan Lock. "Hij heeft wetenschap en geloof bij de EO op de kaart gezet. Andries heeft zich al die jaren met hart en ziel ingezet voor de EO."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoon vond Andries Knevel bewusteloos thuis

In een interview met NPO Radio 1 maakte Andries bekend ervoor open te staan programma's te maken voor andere omroepen. "Ik ga met opgeheven hoofd weg bij de EO", zei hij in Spraakmakers. "Maar ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik graag mijn hoekje op Radio 5 had gehouden. Daar draai ik zondagochtend pastorale muziek en daar maak ik heel veel mensen blij mee."

De programmamaker, die 43 jaar aan de EO verbonden was, ziet heel goed een scenario waarin hij programma's zou kunnen gaan maken bij 'onze lieve vrienden van KRO-NCRV'. Maar de meeste mensen suggereren hem de laatste dagen dat Omroep Max eerder bij hem aan zal kloppen. "Ik zit nog steeds te wachten op het telefoontje van Jan Slagter", bekende Andries lachend. Aan RTL Boulevard laat Andries verder nog weten een podcast te overwegen met de naam Andries gaat door. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore