Entertainment

Kees van der Spek kon niets anders dan huilen na overlijden Peter R. de Vries

12 november 2021 13:05 Aangepast: 12 november 2021 13:18
Kees van der Spek Beeld © YouTube-kanaal Robbert Rodenburg, Open Kaart

Zeventien jaar lang werkten Kees van der Spek en Peter R. de Vries samen om misdadigers te pakken. In 2012 scheidden hun wegen wat betreft televisiewerk, maar contact bleven ze altijd houden. Het overlijden van zijn goede vriend heeft dan ook de nodige littekens achtergelaten, zo vertelt de 57-jarige misdaadverslaggever in het YouTube-programma 'Open Kaart'.

"Dat heeft er wel echt ingehakt, maar in heel Nederland"

Als presentator Robbert Rodenburg aan hem vraagt wat de aanslag op Peter R. met hem gedaan heeft, vertelt Kees dat het een enorme shock was. Op het moment dat de misdaadverslaggever werd neergeschoten, was Kees in Cyprus voor een reportage. "Ik zat daar met mijn cameraman Job, die ook al vanaf 1996 met Peter draaide - ook met mij. We hebben gewoon een potje zitten janken in het hotel."

"We dachten eigenlijk: hij is dood, die overtuiging hadden we. Toen bleek dat niet zo te zijn en kregen we weer een beetje hoop. En na een week was 'ie dus echt dood… Wat heeft dat met me gedaan? (...) Dat heeft er wel echt ingehakt, maar in heel Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kees van der Spek 'doodsbenauwd' bij gedachte aan coronaprik

Peter R. en Kees werkten jarenlang dag in dag uit samen en zagen elkaar vaker dan hun eigen vrouw. Kees vertelt: "We hadden een beetje een gekke klik: hij was een feitenneuker en wist alles, elk detail. Hij was echt een crimedeskundige en ik ben gewoon een beetje een warrige regisseur, maar dat klikte heel goed. We waren echt een heel goed team, hadden nooit ruzie, het was gewoon altijd goed. Als je zo veel avonturen samen hebt beleefd... (…) Dan is dat wel intens natuurlijk."

Verwerkt heeft Kees het nog niet. Wel heeft hij nog regelmatig contact met de ex-vrouw van Peter R., Jacqueline. "Mijn vrouw kende hem ook goed. De reden dat zij bij televisie ging werken was omdat ze bij Peter R. de Vries wilde werken, alleen is dat nooit gelukt. Dus we hebben het er wel veel over."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kees van der Spek kan niet geloven dat De Vries is neergeschoten

Bang dat hij de volgende is, is Kees niet. "Ik zit ook niet in dat soort werk", legt hij uit. "Peter was natuurlijk betrokken bij bepaalde zaken… Ik doe geen zware criminaliteit, nooit. Dat heb ik nooit gedaan en dat interesseert me eigenlijk ook niet."

Hij vervolgt: "De programma’s die ik maak, gaan over een individu die iets overkomt, ik ga op reis - op avontuur - om erachter te komen wie dat was. Maar die mensen daar weten amper wie ik ben, laat staan dat ze worden gefilmd. Het komt daar ook niet op televisie, dus nee… ik heb dat niet zo."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broer van Peter R. de Vries: 'Verdachten zijn geen woord waardig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore