Entertainment

Verbijsterde reacties op Op Je 16e Al Achter De Tralies

09 november 2021 11:51
Beeld © Videoland

Voor het tweeluik 'Ewout: Op Je Zestiende Al Achter De Tralies' verblijft programmamaker Ewout Genemans (36) een week lang in de jeugdgevangenis in Spijkenisse. Hij wil weten hoe het eraan toegaat in een jeugdinrichting en of de manier waarop we jonge gedetineerden in Nederland proberen te straffen en terug in de maatschappij sturen, werkt.

"Het gaat om leven of dood, snap je?"

Van een gedetineerde die sinds zijn dertiende al drie keer in de jeugdgevangenis heeft gezeten tot iemand die vastzit voor mensenhandel en wapenbezit: in Spijkenisse alleen al zitten 105 mensen van 14 tot 24 jaar achter slot en grendel. De verhalen zijn schrijnend en het toekomstperspectief van sommige jongeren ziet er allerminst rooskleurig uit. 

De jongeren krijgen scholing om ervoor te zorgen dat het leven van de gedetineerden niet stilstaat zolang ze in de inrichting zitten. De medewerkers bieden de gedetineerden verschillende programma's aan in de hoop dat ze terugkeren in de maatschappij, maar dat lijkt voor sommige van hen al te laat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ewout geschokt door heftige verhalen in gevangenis op Bonaire

Ewout spreekt met een gedetineerde die vastzit vanwege een steekpartij. De ruzie die eraan voorafging heeft te maken met rivaliserende drillrapgroepen. "Het was een traumatische ervaring. (...) Voornamelijk het geschreeuw [was traumatisch]. Het gaat om leven of dood, snap je? Ik had het ook kunnen zijn. Hij had ook een mes bij zich." De jongen vertelt verder dat hij iemand wilde beroven en 'uit zelfverdediging' met een mes heeft gestoken, nadat het slachtoffer pepperspray gebruikte. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ewout over bloedstollende opnames: 'Mijn hartslag maakte overuren'

Noodknoppen die gebruikt worden door medewerkers die zich bedreigd voelen, bijtincidenten en jointjes die worden opgestoken: de kijkers van het programma vallen van de ene in de andere verbazing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is er met medium Jomanda gebeurd? Ewout Genemans zoekt het uit

In het fragment hieronder zie je wat er gebeurt als het noodalarm afgaat in de jeugdgevangenis. 

De tweede aflevering van Ewout: Op je 16e Al Achter De Tralies wordt maandag om 20.30 uur uitgezonden op RTL 5. De eerste aflevering kun je bij Videoland terugkijken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore